Menambahkan variasi masakan udang
Bahan-bahan ( 3-4 org )
- 300 gm udang
- * 3 biji bawang merah
- * 2 ulas bawang putih
- * 2 hiris halia
- 3 sb lada boh
- 1 sb sos tiram
- 2 sb sos tomato
- 1 sk kicap pekat
- 1 sk rempah '5 spices'
- garam and gula secukup rasa
- Tomato belah 6
- 1 labu bwg besar belah 6
- daun bawang potong dlm 1 inci
Cara-cara
- Kisar bahan bertanda *. Tumis bahan kisar higga naik bau.
- Masukkan lada boh dan tumis hingga garing. Bila lada sudah garing masukkan udang.
- Bila udang setengah masak masukkan sos tiram, tomato, kicap pekat dan rempah 5 spices.
- Masukkan garam dan gula utk melengkapkan rasa.
- Masukkan tomato, bawang besar n daun bawang bila udang hampir masak. Masak hingga udang masak dan sedia utk dihidang.
0 comments:
Post a Comment