IKAN BAKAR ' STAIL TERENGGANU '

Sumber: Eda

.Resepi ni memang biasa org trg membuatnya...Tak susah....senang sesangat!!! Ingat sebelum nak makan tu, perah limau nipis @ limau kasturi....Barulah sodapppp....Cicah ngan air asam @ kicap yg dibuh bwg merah dan cili padi...Pasti terangkatttt!!!

Bahan-bahannya:

  • Seekor ikan Selar - saiz besar
  • # Segenggam cili kering
  • # 2 biji bwg besar-nak guna bwg merah pun boleh
  • # 4 ulas bwg putih
  • # 2-3 btg serai
  • Asam jawa - secukup rasalahh
  • 1/2 keping gula melaka
  • 1/2 s/b cuka
  • Gula & garam secukup rasa
  • Daun pisang
  • Aluminium Foil

Cara-caranya:

  • Ikan dipotong dua.Sementara itu kisar bhn yg bertanda ' # '.Kemudian tumis bhn kisar tersebut.Masukkan air asam jawa, gula melaka,cuka,gula dan garam.Tumis sehingga masak.
  • Setelah masak lumurkan pd ikan.Dan bungkus ngan daun pisang dan aluminium.slps itu bakarlah sehingga masak.

0 comments:

Post a Comment