.Resepi ni memang biasa org trg membuatnya...Tak susah....senang sesangat!!! Ingat sebelum nak makan tu, perah limau nipis @ limau kasturi....Barulah sodapppp....Cicah ngan air asam @ kicap yg dibuh bwg merah dan cili padi...Pasti terangkatttt!!!
Bahan-bahannya:
- Seekor ikan Selar - saiz besar
- # Segenggam cili kering
- # 2 biji bwg besar-nak guna bwg merah pun boleh
- # 4 ulas bwg putih
- # 2-3 btg serai
- Asam jawa - secukup rasalahh
- 1/2 keping gula melaka
- 1/2 s/b cuka
- Gula & garam secukup rasa
- Daun pisang
- Aluminium Foil
Cara-caranya:
- Ikan dipotong dua.Sementara itu kisar bhn yg bertanda ' # '.Kemudian tumis bhn kisar tersebut.Masukkan air asam jawa, gula melaka,cuka,gula dan garam.Tumis sehingga masak.
- Setelah masak lumurkan pd ikan.Dan bungkus ngan daun pisang dan aluminium.slps itu bakarlah sehingga masak.
0 comments:
Post a Comment