LAKSA TERENGGANU

Sumber: Eda


Bahan-bahannya :

  • Sebijik kelapa - amik santan
  • 3-4 ekor ikan selayang -direbus dan amik isinya...blend hingga lumat
  • 3-4 ulas bwg merah
  • 2 s\b lada hitam ( kalo tak ada ni leh ganti ngan halia)
  • 2-3 keping asam gelugur
  • Garam & gula secukup rasa
  • Sedikit belacan
  • 3-4 biji limau nipis

ulam2an -

  • timun, kcg pjg, daun kemangin, daun kesum, kobis

Cara-caranya:

  • Blend bwg merah dan lada hitam.
  • Masukkan bhn yg diblend ni kedalam periuk yg berisi santan dan ikan.
  • Masak diatas api yg perlahan sambil dikacau.
  • Masukkan belacan, asam keping ,garam dan gula.
  • Masa sehingga mendidih.
  • Setelah masak...perah limau nipis...baru mengacam!
Nota kaki:
  • Biasanya kalo eda mkn kat umak mak( Trg) dimkn bersama belacan dan cili boh...Rindulak kat kg....uwwaaaaaa
  • Tapi eda wat stail eda, ...tumbuk beberapa biji cili padi bersama belacan...buh garam sikit.
  • Sbb eda ni...kalo tak pedas tak boleh!...
  • Kalo x ada ikan selayang...boleh gak ikan kembung...tapi ikan selayang ni manis lagiiii!

0 comments:

Post a Comment