Bahan-bahannya :
- Sebijik kelapa - amik santan
- 3-4 ekor ikan selayang -direbus dan amik isinya...blend hingga lumat
- 3-4 ulas bwg merah
- 2 s\b lada hitam ( kalo tak ada ni leh ganti ngan halia)
- 2-3 keping asam gelugur
- Garam & gula secukup rasa
- Sedikit belacan
- 3-4 biji limau nipis
ulam2an -
- timun, kcg pjg, daun kemangin, daun kesum, kobis
Cara-caranya:
- Blend bwg merah dan lada hitam.
- Masukkan bhn yg diblend ni kedalam periuk yg berisi santan dan ikan.
- Masak diatas api yg perlahan sambil dikacau.
- Masukkan belacan, asam keping ,garam dan gula.
- Masa sehingga mendidih.
- Setelah masak...perah limau nipis...baru mengacam!
- Biasanya kalo eda mkn kat umak mak( Trg) dimkn bersama belacan dan cili boh...Rindulak kat kg....uwwaaaaaa
- Tapi eda wat stail eda, ...tumbuk beberapa biji cili padi bersama belacan...buh garam sikit.
- Sbb eda ni...kalo tak pedas tak boleh!...
- Kalo x ada ikan selayang...boleh gak ikan kembung...tapi ikan selayang ni manis lagiiii!
0 comments:
Post a Comment