07 January 2010

ROTI MANIS BERBIJAN


Huhuhuuu ... x pernah buat roti sibuk plak nak meroti,nie ler gara2 skodeng maka dtg seru utk mencuba. resepi dari umah SL tapi x dapat nak tempek resepinya disini sb zanie simpan dlm PC zanie soo pada yg ingin mencuba nanti zanie tempek resepinya disini ya!!!
Resepinya zanie ubahsuai sedikit ikut citarasa zanieee...so sori ya SL jangan mareeee


BAHAN-BAHANNYA :-)
  • 200 g tepung roti - haku guna tepung gandum ( zanie pn guna gandum)
  • 50 g tepung gandum
  • 1 camca besar mentega
  • 140 - 150 ml susu segar
  • 1 camca teh yis
  • 2 camca besar gula halus
  • 1/2 camca teh garam
  • 1 camca teh bread improver ( x letak sb x de stok )
  • 1 camca besar ser)buk kokok + sedikit air, jadikan pes
  • secukup bijan ()

CARA MEMBUATNYA :-)

- Bancuh yis dengan sedikit susu (anggaran 50 ml), larutkan dan biar sekejap.
- Satukan tepung roti, tepung gandum, bread improver, garam dan gula, kacau rata.
- Tuang bancuhan yis dan gaul sambil dituang baki susu segar sedikit demi sedikit, hingga adunan menjadi doh.
- Tambah mentega dan uli hingga doh menjadi kenyal dan elastik.
- Bulat2kan doh, letak dalam bekas, dan tutup dengan cling film.
- Biar 40 minit, keluarkan doh, tumbuk untuk membuang udara.
- Bahagi doh kepada 3 bahagian yang sama besar.
- Satu bahagian digaul bersama pes koko tadi dan uli hingga warna sekata (jika perlu tambah sedikit tepung roti).
- Canai doh tadi, biar sama saiz dengan 2 bahagian doh tanpa warna.
- Balutkan doh coklat hingga tidak kelihatan.
-Canai sedikit dan potong kepada 3 bahagian.
- Buatkan simpulan tocang pada doh tadi, dan alihkan ke dalam tin berukuran (9 x 4 x 3) inci yang telah disapu mentega dan alas dasarnya dgn kertas minyak.
- Biarkan naik 2 x ganda (kurang lebih 1 jam).
- Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 25 - 30 minit, bergantung pada oven masing.
- Sapukan mentega pada permukaan roti sejurus dikeluarkan dari oven.
- Biarkan betul2 sejuk sebelum dipotong...

No comments:

Post a Comment