Sesuai untuk kanak-kanak
Bahan-bahan ( 5-6 orang dewasa )
- BEBOLA DAGING:
- 500 gm daging cincang/kisar
- 2 ulas bawang putih - ditumbuk bersama 1/2 sdk garam
- 3/4 sdk lada sulah
- 3 sdb tepung jagung
- 1/2 biji telur (gread A) - dipukul sedikit
- * 1 biji telur (dipukul sedikit) - untuk menggoreng
- * minyak untuk menggoreng
- SUP:
- * 3 ulas bawang putih
- * 2 ulas bawang merah
- * 1/2 inchi halia
- * 1 sdk garam
- 1 sdk lada sulah
- sekawan rempah tumis
- 50 gm daging dihiris (jika suka gantikan tulang pun boleh juga)
- 2 biji kentang - potong 4 dan goreng sebentar
- 1 liter air
- sedikit daun sup
- sedikit bawang goreng
Cara-cara
- BEBOLA DAGING: Selain bahan untuk menggoreng (*), campurkan kesemua bahan lain & gaul sebati
- Bentukkan adunan daging tersebut menjadi bebola
- Gaulkan ke dalam telur(*) sebelum digoreng. Untuk tujuan sup, tak perlu goreng bebola sehingga terlalu garing
- TIPS: Jangan guna terlalu banyak minyak
- SUP: Tumbuk bersama bahan bertanda (*)
- Panaskan minyak dan tumis bahan yang ditumbuk tadi. Masukkan juga lada sulah dan rempah tumis
- Agak-agak tumisan telah 3/4 garing, masukkan bahan rencah (daging hiris/ tulang). Gaul sebati
- Kira-kira 3-5 minit, masukkan pula air
- Bila sup sudah mendidih, bolehlah masukkan bebola daging.
- Anggaran 10-15 minit, masukkan pula kentang. Gaul sedikit (2-3 minit) sebelum padamkan api
- Sebelum dihidang, taburkan daun sup dan bawang goreng
0 comments:
Post a Comment