resipi sendiri. amat senang dan lazat.
Bahan-bahan ( 4 orang )
- 1 tin whole tomato (crushed)
- 1 tin air
- 1 ulas garlic (ketuk dgn belakang pisau, cincang)
- 1/2 batang cili kering (klu suka pedas tambah - potong 1cm, buang biji)
- 3 sb olive oil
- 400gm clam (saya guna hamaguri, nama sejenis kepah di Jepun)
- garam secukup rasa, 1 sb gula,
- 1/2 st kombucya (optional - boleh ganti dgn 1/2 kiub ikan bilis)
- 1 tangkai parsley (racik halus)
Cara-cara
- Masukkan kedalam periuk minyak, garlic n cili. Panaskan periuk. bila naik bau, masukkan clam. Kacau.
- Masukkan tomato, kacau sebentar. Tambah air, didihkan. Perisakan dgn garam, gula dan kombucya. Biarkan sampai clam terbuka.
- Tutup api, tabur separuh parsley kacau, tudung sekejap. Hidang dalam pinggan, tabur lagi parsley.
0 comments:
Post a Comment