Bahan-bahan ( Berapa ramai pun boleh.... )
Bahan untuk kulit- Tepung gandum
- Minyak masak ( panaskan terlebih dahulu )
- Sedikit air
- Kentang di potong dadu dan di rebus dahulu
- Daging ayam
- Bawang merah - di kisar
- Bawang putih - dikisar
- Bawang besar - dikisar
- Serbuk kari ayam
- Garam, perasa & gula
- Cili kering - dikisar
Cara-cara
Untuk Kulitnya :-- MAsukkan tepung dan minyak masak. Gaul rata buat seperti crumble.
- MAsukkan air sedikit demi sedikit. Gaul hingga tepung tak melekat di tangan
- Tumiskan semua bahan yang telah dikisar
- Masukkan daging ayam.
- Bila daging ayam sudah masak..masukkan serbuk kari tadi. Masak hingga terbit minyak.
- Masukkan kentang dan gaul rata. MAsukkan garam, perasa dan gula. Tunggu hingga air kering bolehlah ditutup api. Biarkan sejuk.
- Canai kulit karipap. Potong tepinya buat seperti segiempat panjang.
- Masukkan inti karipap.
- Tutup inti tersebut dgn menggunakan adunan yg telah di canai. Tekankan bahagian tepinya dgn menggunakan garpu.
- Cucuk bahagian atas dengan garpu dan di sapu dgn kuning telur.
- Masukkan dlm oven yang telah di panaskan dgn suhu 190’C sehingga masak
0 comments:
Post a Comment