skip to main |
skip to sidebar
Bahan Doh/Kulit
- 500 gm tepung gandung
- 80 gm gula halus
- minyak sapi [ikut lembut boleh kepal]
Bahan Inti
- 300 gm kacang tanah
- 70 gm gula halus
- Gula icing [untuk salut kueh]
Cara
- Gaulkan semua bahan Doh sehingga lembut dan boleh dibentukkan.
- Kacang tanah dibakar dalam oven selama 20 minit [sehingga kulit boleh tanggal bila di gosok kacang] Mesinkan kacang dan gaulkan dengan gula.
- Ambil doh dan leperkan.
- Masukkan inti yg telah dibulat bentuk bujur sebesar biji buah kurma. Bentukkan bujur.
- Bakar dalam suhu 180'C selama 20 - 25 mnit [sehingga nampak masak]
- Sejukkan baru golekkan dalam gula icing.
- Simpan dalam balang kedap udara.
0 comments:
Post a Comment