| |||
| | | |
Langkah 1 | Langkah 2 | Langkah 3 | |
| | | |
Langkah 4 | Langkah 5 | Langkah 6 |
Bahan-bahan:
- 250 gm isi ayam
- 250 gm isi udang
- 250 gm sotong
- 3 biji bawang merah besar | dipotong empat
- 50 gm kubis bunga
- 50 gm brokoli
- 50 gm lobak merah | dihiris
- 50 gm jagung muda | dihiris
- 10 biji cili padi | diketuk
- 8 biji limau kasturi | ambil jusnya
- 1 batang bunga kantan | dipotong empat
- 1 biji tomato | dipotong
- 4 helai daun limau purut
- Garam secukup rasa
- Sedikit bahan perasa
- 750 ml air atau secukupnya
Cara Memasaknya:
- Panaskan air hingga mendidih. Masukkan ayam, udang dan sotong. Biar hingga masak.
- Masukkan lobak merah, kubis bunga dan brokoli.
- Masukkan bawang merah dan bunga kantan.
- Masukkan pula jagung muda, cili padi dan daun limau purut.
- Kemudian masukkan jus limau kasturi, sedikit bahan perasa dan garam secukup rasa.
- Akhir sekali masukkan daun saderi dan tomato. Angkat dan hidangkan bersama nasi putih.
0 comments:
Post a Comment