KEK LAPIS PELANGI SENJA
























Bahan-Bahan
  • 27 biji kuning telur
  • 480 gm mentega
  • 230 gm gula kaster
  • 160 gm tepung gandum
  • 1 sudu makan penstabil
  • 4 sudu makan susu pekat manis
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • 1 sudu teh serbuk penaik
  • coklat cip secukupnya
  • pewarna merah, hijau dan kuning
Cara
  • Satukan mentega dgn susu lalu dipukul hingga kembang. Ketepikan.
  • Satukan telur, gula dan penstabil di dalam mangkuk lain. Pukul hingga naik dan pekat. Masukkan tepung dan gaul rata. Masukkan pula adunan mentega lalu digaul rata.
  • Bahagi adunan kepada 3 bahagian; 1 bahagian diwarnakan merah, satu lagi hijau dan yg satu lagi kuning.
  • Sediakan loyang berukuran 10 x 7 x 3 inci. Alaskan dgn kertas dan sapu dgn mentega. Bubuh 2 senduk adunan kuning ke dalam loyang, ratakan dan bakar dgn api grill selama 2-3 minit. Bubuh lagi 2 senduk adunan kuning , ratakan dan tabur coklat cip. Bakar lagi selama 2-3 minit.
  • Ulangi proses melapis dgn warna hijau seperti dalam langkah 4.
  • Seterusnya, ulangi proses melapis dgn warna merah. Coklat cip hendaklah di tabur pada setiap dua lapisan.
  • Pada lapis penghabisan, apabila kek telah masak, matikan api grill dan hidupkan api ketuhar. Bakar kek pada suhu 150 - 200 darjah Celsius selama 5-10 minit.

0 comments:

Post a Comment