KEK LAPIS SAMPOERNA

























Bahan-Bahan
  • 25 biji kuning telur
  • 500 gm mentega
  • 250 gm gula kaster
  • 170 gm tepung gandum
  • 100 gm ceri (didadu)
  • 50 gm halwa pala (dicincang)
  • 50 gm badam (dipanggang dan dikisar)
  • 1 sudu makan penstabil
  • 5 sudu makan susu pekat manis
  • 3 sudu makan madu
  • 1 sudu teh esen buah pala
Cara
  • Satukan mentega, susu, madu dan esen pala. Pukul hingga putih dan ketepikan.
  • Satukan telur, gula, penstabil dan tepung lalu dipukul hingga naik dan pekat. Masukkan adunan mentega dan digaul rata. Masukkan pula ceri, halwa pala dan badam. Gaul rata-rata.
  • Sediakan loyang berukuran 9 x 9 x 3 inci. Alaskan dgn kertas dan sapu dgn mentega. Bubuh 2 senduk adunan ke dalam loyang, ratakan dan bakar dgn api grill selama 2-3 minit. Bubuh lagi 2 senduk adunan, ratakan dan bakar selama 2-3 minit.
  • Ulangi proses melapis sehingga adunan selesai.
  • Pada lapis terakhir, apabila kek telah nampak kekuningan, matikan api grill dan hidupkan api ketuhar. Bakar kek pada suhu 200 darjah Celsius selama 10 minit.

0 comments:

Post a Comment