KUIH BAKAR DURIAN



Sumber : B ro Rozzan

Bahan-Bahan
  • 260 gm tepung gandum
  • 240 gm gula
  • 400 ml santan pekat (dalam kotak/pkt)
  • 450 ml air
  • 4 biji telur saiz besar - kocok sedikit
  • 250 gm isi durian (dilecek)
  • 2 sudu besar minyak sapi QBB
  • 1 sudu teh garam (atau secukup rasa)
  • pewarna kuning (optional)
  • secubit serbuk vanilli
Cara:
  • Tepung, gula dan air disatukan dan kacau rata-rata.
  • Masukkan isi durian, santan pekat, telur, vanilli, pewarna, garam dan kacau terus.
  • Masukkan minyak sapi dan ratakan.
  • Panaskan loyang di dalam oven dan sapu sedikit minyak/m.sapi.
  • Keluarkan loyang dan tuang adunan tadi ke dalamnya.
  • Bakar selama 30-40 minit atau hingga kekuningan dgn suhu 180-200 darjah Celsius.

0 comments:

Post a Comment