MASAK LODEH & LONTONG JOHOR

Sumber : Diana

Bahan Kuah Lodeh:- (sayur2ran ikut kuantiti masing2)

  • Kobis, dihiris sederhana halus
  • 1/2 biji sengkuang, dihiris memanjang
  • Fucuk, direndam dan potong kecil
  • 1 batang lobak merah, hiris nipis
  • Kacang panjang, dihiris serong
  • 2 keping tauhu, potong dadu sederhana besar
  • Soo Hoon, direndam dan kerat pendek2
  • 3 keping tempe, potong kecil
  • 2 batang serai, dititik
  • 1 inci lengkuas, diketuk
  • 1 camca besar cili kisar
  • 1 biji kelapa, diparut
  • 1/2 cawan isi udang
  • 2 camca teh udang kering, rendam 10 minit dan toskan*
  • 10 biji bawang merah kecil*
  • 4 ulas bawang putih*
  • 1 cm kunyit hidup*(*dikisar halus)
  • Garam dan sedikit gula

Bahan Lain:-

  • Sambal tumis
  • Telur rebus, dibelah 2
  • Nasi impit/Ketupat
  • Serunding (tak letak, sebab tak buat..hehe)

Cara membuatnya:-

  • Tuang 1 cawan air dalam kelapa parut, ramas dan perah untuk santan no.1. Tuang 1 liter air lagi dan ramas, perah untuk santan no.2. Ketepikan (kalau rasa nak lebih, boleh tambah air)
  • Dalam periuk, panaskan 1/2 cawan minyak masak dan tumis bahan2 kisar hingga wangi, masukkan cili kisar dan masak hingga pecah minyak.
  • Masukkan udang, lobak merah, sengkuang, fucuk dan tempe, gaul rata dan tuang santan no.2. Biar mendidih hingga hingga sayur lembut.
  • Perasakan dengan garam dan sedikit gula. Bila mendidih, masukkan suu hoon dan akhir sekali tuang santan no.1. Kacau dan biar mendidih atas api perlahan untuk 5 minit. Rasa dan jika ok boleh dimatikan api.
UNTUK PENYEDIAAN LONTONG:-
  • Letak nasi impit dalam bekas sesuai. Tuang kuah lodeh dengan isi2nya sekali. Letak telur, sambal tumis dan serunding (jika ada) sebagai pelengkap..Boleh lah makan lepas tu...hmmmm...

0 comments:

Post a Comment