NASI KERABU


Sumber: Amrani
resipi ni x ingat dpt dari mana tp dari blogspot...tuannyner rani amik resipi yer..

NASI

Bahan-bahan
  • 2 cawan beras
  • 2 btg serai [ketuk]
  • sedikit bwg besar mayang
Cara-cara
  • Basuh beras.Masukkan air + bawang + serai +pewarna biru.Masak nasi seperti biasa.
KUAH TUMIS BUDU

Bahan-bahan
  • 1 biji bawang besar
  • 1 ulas bawang putih
  • 1 batang serai
  • 1 inci halia
  • 5 biji cili kering
  • 1/2 cawan santan pekat
  • 1/4 cawan budu
  • 1 keping asam keping
  • minyak utk menumis
  • gula
Cara-cara
  • Bawang besar + bawang putih + cili kering + serai + halia dimesin
  • Panaskan minyak dan tumis bahan ini sehingga garing
  • Kemudian masukkan santan pekat dan budu.
  • Tambahkan sedikit air dan gula sekadar perlu.
  • Bila mendidih,bolehla dipadamkan api.
SAMBAL IKAN

Bahan-bahan
  • 2 ekor ikan kembung [salai atau bakar. ambil isi ketepikan]
  • 1 cawan kelapa parut [jadikan kerisik]
  • 5 ulas bawang merah
  • 2 batang serai-mayang halus
  • 1/2 inci halia
  • lada hitam
  • garam
  • gula
Cara-cara
  • semua bahan2 di atas ditumbuk hingga rata. Kemudian seswaikan rasanya
ULAM2
  • [mayang halus kecuali taugeh]
Bahan-bahan
  • daun kesum
  • kobis
  • serai
  • bunga kantan
  • taugeh
  • Semua ulam2 digaul kemudian dihidangkan bersama nasi.
SOLOK LADA

Sumber:citarasapilihanintan.blogspot.com

Bahan-bahan
  • 2 ekor ikan [bakar @ salai]
  • 2 cawan kelapa parut
  • 6 ulas bawang
  • 3 hiris halia
  • 1/2 camca teh lada hitam
  • 1 cawan santan
  • 1 biji telur ayam
  • 10 tangkai cili hijau
  • 2 camca besar gula
  • 1 camca teh garam
Cara-cara
  • Tumbuk bersama isi ikan,lada hitam,halia dan bawang merah.
  • Satukan bahan tumbuk,kelapa parut,garam,gula.Gaul.
  • Masukkan telur.Gaul lagi.
  • Belah cili dan sumbat ramuan ikan.
  • Atur dalam periuk tanah,taburkan gula dan garam.Curahkan santan ke atas cili.
  • Masak di atas api sederhana sehingga ia masak.
Tips:
  • selain tu lauk lain seperti daging bakar[rempah biji ditumbuk + garam dibakar], telur masin, keropok dan ayam goreng

STRAWBERRY SHORTCAKE




Sumber : baking.about.com

Bahan-bahan :

  • 1 1/4 cawan tepung
  • 3/4 cawan gula
  • 1/3 cawan butter
  • 2/3 cawan susu segar
  • 2 biji telur
  • 2 1/2 tsp baking powder
  • 1/2 tsp garam halus
  • *Buah strawberry, whipping cream dan cooking choc secukupnya.
Cara-cara :
  • Panaskan oven pada suhu 180 darj cel. Lapik loyang dgn grease proof paper.
  • Campurkan kesemua bahan dalam mixer bowl dan pukul pada kelajuan sederhana selama 2 minit - 3 minit.
  • Sesekali scrape tepi dan bawah bowl supaya semua gula dan butter yg melekat dapat digaul sebati.
  • Tuang ke dalam loyang dan bakar selama 20min - 25min.
  • Biarkan sejuk di dalam pan. Hias dengan strawberry dan whipping cream.

  • Kalau diikutkan cara yang betul, buah strawberry harus dihiris nipis dan digaul dengan gula dan diperap beberapa jam. Biar ia sebati dan jadi macam filling. Tapi oleh kerana nak cepat Rinn hias aje ikut suka hati Rinn.
  • Oh ye..nak cover lagi strawberry masam tu, Rinn celup dengan coklat pulak. Janji semuanya boleh di assemble dan boleh dimakan.
  • Banyak website yang tunjuk resipi dan image resipi ni..tapi mat salleh ni suka main tenggek-tenggek aje buah strawberry bergula dan main sapu-sapu aje whipping cream tu. So simple.. yet, still look so delicious..

CHICKEN RENDANG

By Ida

Last night I cooked chicken rendang to eat with coconut rice (nasi lemak). This is very simple rendang and easy to make.

Ingredients

  • 1 chicken, cut into small pieces
  • 1 cup coconut milk
  • 1/2 cup ‘kerisik’
  • 2 turmeric leaves
  • 3 tablespoon pounded dried chilli
  • 1 tablespoon juice of tamarind pulp

Pounded Ingredients

  • 1 1/2 large onion, chopped
  • 3 cloves garlic
  • 2 cm galangal
  • 3 cm ginger
  • 2 cm fresh turmeric
  • 3 tablespoon chopped lemon grass
Method
  • Mix chicken with pounded ingredients and chilli and cook in wok for about 15 to 20 minutes (medium flame) . Add coconut milk, turmeric leaves, ‘kerisik’, tamarind juice and season with salt and sugar. Cook until the gravy thick. Serve with rice, glutinuos rice, bread, etc

DONUT BLACKPEPPER CHICKEN DAN COKLAT

Donut Sifu Suria dan sumbat inti blackpepper chicken dan juga coklat (lebihan topping coklat Misleha). Memang sedap dan boleh juga digunakan untuk buat Instant Puff Cranko dan juga pie. Resipi filling coklat (ikut resipi topping coklat dari Misleha), D berikan dalam kuantiti yang boleh disediakan untuk buat donut sifu suria nih. 1 adunan dapat 18 biji donut size besar.
PERHATIAN: Kalau buat donut dengan filling coklat, lepas masak harap hati2 ya takut anak2 kecil sekali NGAP alahai intinya masih panas dan jenis yang cair. FILLINGS CONTENT ABSOLUTELY HOT!!! Jadi sejukkan dulu.
Selain dari inti Blackpepper Chicken boleh juga sumbat dengan inti sardine kemudian salut donut dengan serbuk roti dan goring. Untuk kelainan adunan donut boleh ditambah serbuk koko untuk mendapatkan donut perisa coklat, boleh isikan inti coklat seperti yang D buat dulu.
Sumber:

BLACKPEPPER CHICKEN FILLING

Bahan-bahannya
  • 200 gm isi ayam - dipotong dadu
  • 1 cawan sayur campur
  • 2 sudu besar mentega
  • 2 sudu besar tepong gandum
  • 1/2 cawan atau lebih sikit susu segar
  • 1 biji bawang besar - dipotong dadu
  • 2 sudu besar minyak masak
  • 1 sudu besar serbuk lada hitam (yang crack fresh punya lagi sedap)
  • ,garam dan gula secukupnya
Cara-caranya
  • Perapkan isi ayam dengan serbuk lada hitam, garam dan gula. Tumis bawang besar hingga layu, masukkan ayam dan kacau hingga masak. Masukkan sayur campur. Kacau dan angkat.
  • Dalam bekas lain, cairkan mentega. Taburkan tepong gandum. Kacau hingga menjadi pes. Api jangan terlalu besar, nanti hangus. Masukkan susu segar, kacau hingga menjadi pekat. Kemudian masukkan campuran ayam tadi, gaulkan dan tambah garam dan gula secukup rasa. Angkat dan sejukkan. Sedia untuk digunakan.
COKLAT FILLING (RESIPI TOPPING COKLAT MISLEHA)

Bahan-bahannya
  • 100 gram coklat masakan
  • 75 gram whipping cream
  • 1/2 sudu teh mentega
Cara-caranya
  • Caranya mudah saja masak whipping cream dengan api sederhana bila dah mendidih buble-buble kecil, padamkan api, masukkan chocolate yang telah dipotong kecil-kecil. Kacau sehingga ketulan chocolate tu cair. Biarkan ia sejuk dan sebaiknya sediakan satu hari lebih awal dan simpan dalam peti sejuk. Bila isi dalam donut filling dah agak keras sikit jadi mudah kalau tidak cair susah nak isi.

EGG TARTS 3

Sumber: Encik Baktiar (Mr Buck)

Bahan untuk Pastri:
  • 500g Tepung gandum
  • 125g Gula icing
  • 250g Butter (tips: butter sejuk dari petisejuk)
  • 2 biji telur gred B
  • 1 tsp Esen Vanila
  • Ayak tepung, campurkan gula icing. Masukkan butter dan gaul hingga jadi crumbs. Masukkan telur dan esen vanila dan gaulkan hingga rata. Bentukkan jadi sebiji bola. Sejukkan dalam peti sejuk sebelum digunakan.
Bahan untuk Inti:
  • 250g Air
  • 125g Gula
  • 5 biji Telur gred B
  • 100g Susu cair (Evaporated milk)
  • Larutkan gula kedalam air. (buat air gula) Kalau guna air suam, biarkan sejuk dulu sebelum masukkan telur dan susu cair. Pukul semua 4 bahan hingga sebati kemudian tapiskan dan sedia untuk digunakan.
Cara-caranya
  • Isikan atau bentukkan pastry kedalam acuan. Bakar pada suhu 160 ke 180 C selama 15 minit atau sehingga kelihatan kering atau sedikit kekuningan. Keluarkan dari oven.
  • Tuangkan filling tadi kemudian masukkan semula ke dalam oven. Bakar lagi pada suhu 180 C selama 15 minit atau sehingga telurnya masak. (tak cair)

TALAM DURIAN PULUT HITAM

Sumber:Diana


Lapisan Bawah
  • 14 oz pulut hitam
  • 16 oz pulut putih
  • 24 oz santan pekat
  • sedikit garam
  • 20 sen daun pandan
Lapisan Atas
  • 6 cawan santan pekat
  • 12 sudu makan tepung gandum
  • 4 sudu makan tepung kanji/ tepung jagung
  • 8 biji telur
  • 3 1/2 cawan gula pasir
  • 6 ulas isi durian
  • sedikit pewarna kuning
  • sedikit garam
  • daun panda
Cara membuat Lapisan Bawah
  • Pulut hitam dan pulut putih dicampurkan, dicuci dan direndam selama 1 jam. Kemudian toskan airnya, masukkan pulut tadi kedalam loyang, tuangkan santan dan letakkan daun pandan diatasnya yang telah dicampurkan dengan garam dan kukus dengan api yang sederhana selama 1 jam. Keluarkan dari kukusan dan gaul rata pulut yang telah dikukus. Daun pandan dibuang dan kemudian tekan dengan plastik. Kalau plastik melekat letakkan sedikit sahaja minyak masakan. Kalau panas gunakan tuala dalam plastik sebagai alas. Tekan pulut hingga mampat dan ratakan.
Cara membuat Lapisan Atas
  • Satukan kesemua bahan-bahan tadi dan blender hingga rata dan sebati. Bubuh sedikit pewarna kuning dan blender rata lagi. Masak diatas api kecil sehingga berwap. Kacau adunan selalu jangan ditinggalkan nanti ia berkerak didasar periuk. Tuangkan adunan ini keatas adunan pulut didalam loyang dan kukus sehingga masak selama 1 jam dengan api yang kecil.
Nota:
  • Kukusan hendaklah dibungkus dengan kain supaya air wap tidak jatuh kedalam kuih. 1 oz = 28.3 gram.
Rujukan Gambar:-

Step 1 - Campurkan pulut hitam dan putih dan letakkan didalam loyang.
Step 2 - Tuangkan santan yang telah dicampurkan dengan sedikit garam dan letak daun pandan diatasnya. Kemudian dikukus.
Step 3 - Masak adunan Lapisan Atas sehingga berwap.
Step 4 - Gaul pulut dan tekan pulut hingga mampat menggunakan plastik yang diletak sedikit minyak makan (supaya tak melekat). Kalau panas masukkan tuala didalam plastik macam bonda D buat ni.

KEK LAPIS KANDOS CHEESE

Wow.. memang teruja betul dengan hasil kek-kek lapis yang telah dihasilkan oleh Abang Rozzan, memang berseni dan lawa-lawa belaka. TQ Abg Rozzan...kawan-kawan jgn lupa layari web Abang Rozzan tau.....

Sumber : Rozzan

Bahan-bahannya :
  • 20 biji kuning telur
  • 6 biji putih telur
  • 6 oz tepung Hong Kong
  • 10 oz gula halus
  • 16 oz mentega
  • 2 sudu makan susu manis
  • 1 sudu makan ovalet
  • 2 paket serbuk santan segera
  • 6 paket choc. Kandos (36 keping - dipatah dua)- saya gunakan 6 keping chocolate HERSHEY
  • 2 paket cheddar cheese diparut (saya gunakan 1 kotak)
  • Sedikit warna hijau
Peraturan :
  • Pukul mentega dan susu hingga kembang.
  • Pukul telur, gula, ovalet, tepung dan santan hingga pekat.
  • Satukan adunan dan gaul rata. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. Satu bahagian dibiar plain dan yg satu lagi di bubuh pewarna hijau.
  • Bakar warna asal selapis dan taburkan cheese parut. Bila masak lapiskan pula dengan warna hijau dan susun secara rawak(rambang) coklat yang telah dipatahkan 4 dan bakar masak.
  • Lapiskan semula dengan warna asal dan tabur cheese serta bakar masak. Bakar lagi warna hijau dengan ditaburi coklat. Ulang hingga habis.

KEK LAPIS RAINBOW PRUNE

Lagi satu resipi dari Abang Rozzan. D suka tengok Kek Lapis Rainbow Prune ini lawa sungguh, berwarna warni lagi. Kepada Abang Rozzan, thank you for sharing.

Sumber: Abang Rozzan

Bahan-bahannya:
  • 20 biji kuning telur
  • 5 biji putih telur
  • 11 oz gula halus (10 oz bagi yg ingin kurang manis)
  • 16 oz mentega
  • 5½ oz tepung Hong Kong }
  • 1 sudu teh baking powder} ayak bersama
  • 7 oz (atau secukupnya) buah prune -digunting2
  • secukup chocolate bar(optional)-potong kecil- kecil (saya gunakan cokelat cadbury yg blackforest)
  • 1 sudu besar ovalette
  • 1 sudu teh vanilla
Peraturan:
  • Pukul mentega dan vanilla sehingga kembang..... Bahan (A). Pukul telur, tepung, baking powder, gula dan ovalette dgn high speed hingga pekat (kira2 sepuluh minit)..... Bahan (B)
  • Satukan Bahan (A) dan (B). Kacau rata-rata. Bakarlah selapis selapis dgn menggunakan api 'grill' (api atas jer) sehingga selesai. Pada setiap lapisan genap, (kedua, keempat, keenam,...) taburkan dgn buah prune yg telah digunting-gunting tadi. Pada setiap lapisan ganjil bubuhkan cokelat.

Crispy Pizza

Crispypizza

Simple pizza..boleh guna apa saja topping yg digemari

Bahan-bahan ( 2 biji )

  • *200g tepung roti
  • *1/2 sudu besar gula
  • *1/2 sudu kecil garam
  • *2 sudu kecil baking powder
  • 1 sudu besar olive oil
  • 130ml air
Topping
  • sosej, bawang besar, sos pizza, tomato, pizza cheese

Cara-cara

  • Masukkan semua bahan yang bertanda (*) ke dalam mangkuk. Kacau biar bergaul rata.
  • Masukkan pula olive oil dan air. Kacau sehingga tak nampak debu-debu putih. Rehatkan 5-10 minit. Kemudian uli dengan tangan sehingga licin.
  • Buat bentuk bulat. Wrap dengan plastik wrap. Biarkan 30 minit.
  • Bahagikan doh kepada 2. Buat bentuk bulat. Kemudian canaikan senipis yang disukai. Lepas tu bolehlah tarik-tarik/ kebar2 biar jadi lebih nipis. Lagi nipis, lagi crispy.
  • Panaskan oven sehingga 200C. Kemudian letaklah topping pada pizza. Bakar selama 10-15 minit.

BUBUR ASYURA KELUARGA DIANA


Kepada umat Islam seluruh dunia, Selamat Menyambut Hari Asyura. Seperti kebiasaan, D menyediakan Bubur Asyura. Bubur Asyura mempunyai campuran 7 macam kekacang, tetapi terpulang kepada anda apa yang ingin anda gunakan

Bahan-bahannya
  • 1 tin susu beras, dicuci bersih
  • 1 liter santan
  • 1 cawan kacang hijau (yang telah dibuang kulit)
  • 1 cawan kacang dhal
  • 1 cawan kacang tanah
  • 1 cawan kacang lepat
  • 1 cawan kacang gajus
  • 1 tin kacang kuda
  • 1 tin kacang parang
  • 3 biji kentang, didadu
  • 1 batang lobak, didadu
  • 1 cawan daging cincang
  • 1 batang kayu manis
  • 3 biji buah pelaga
  • 4 tangkai bunga cengkih
  • Sedikit bunga lawang
  • Air secukupnya untuk merebus beras dan kekacang
  • Secukup hirisan telur yang telah didadar, untuk hiasan
  • Secukup daun sup
  • Secukup bawang goreng
  • Garam secukup rasa
  • Serbuk perasa jika suka
  • Minyak/ minyak sapi untuk menumis
Bahan untuk dikisar
  • 3 biji bawang besar
  • 1 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • 1 inci kunyit
  • 4 sudu makan serbuk ketumbar
  • 2 sudu makan serbuk jintan
  • 2 sudu teh serbuk lada putih
  • ½ cawan udang kering, direndam dan dibersihkan
Kacang Lepat, Kacang Parang dan Kacang Kuda



Sewaktu penyediaan Bubur Asyura



Cara-caranya
  • Kacang dhal, kacang hijau (tidak berkulit), kacang tanah dan beras yang telah dibersihkan dimasukkan kedalam periuk besar dan direbus bersama air sehingga ia kembang selama 1 jam. Air mestilah banyak dan cukup untuk mengembangkan kekacang dan juga beras.
  • Masukkan kacang gajus, kacang lepat dan rebus lagi sehingga empuk.
  • Masukkan pula kentang dan lobak yang telah dipotong dadu dan masak sehingga ia empuk.
Tumis Darat:
  • Menggunakan kuali yang berasingan, panaskan secukupnya minyak sapi/ minyak dan masukkan kayu manis, buah pelaga, bunga cengkih dan juga bunga lawang.
  • Tumis bahan yang telah dikisar sheingga naik bau. Masukkan daging cincang dan masak sehingga ia bertukar warna.
  • Masukkan juga garam dan juga serbuk perasa. Angkat dan ketepikan.
  • Didalam periuk yang berisi bubur tadi , masukkan santan. Biarkan ia mendidih sekejap. Masukkan pula kacang kuda dan kacang parang dalam tin (kacang in tidak perlu direbus terlebih dahulu kerana telah pun empuk jadi masukkan pada waktu terakhir).
  • Gaul rata bubur tersebut dan masukkan pula rempah yang telah ditumis secara darat tadi. Gaul rata dan rasakan garamnya, tambah jika perlu.
  • Masukkan secukupnya hirisan daun sup dan bawang goreng. Gaul rata bubur tersebut dan siap untuk dihidang. Hidangkan bubur ini sewaktu ia panas dan hiaskan bersama hirisan daun sup, bawang goreng dan juga hirisan telur yang telah didadar.

KEK COKLAT KUKUS BEBOP

First time buat Kek Coklat Kukus Bebop, memang sedap rasanya moist dan kena pada tekak D. Resipi ini ramai yang telah mencuba, ini D tampal kat sini kongsi dengan semua. Rugi tak buat tawwwwww, very the easy wunnn…

Sumber: Kak Bebop / Diana

Bahan-bahannya
  • 1 1/2 ketul (375 gram) butter
  • 1 tin susu cair
  • 2 cawan gula
  • 4 biji telur - dipukul perlahan
  • 1 cawan koko
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1 sudu teh baking powder
  • 1 sudu teh soda bikarbonat
Cara-caranya
  • Cairkan butter bersama susu cair, gula. Dah sebati tutup api. Tunggu hingga suam masukkan telur.
  • Ayak bahan kering bersama dan masukkan sedikit demi sedikit kedalam adunan butter. Masukkan juga esen vanilla. Kacau sebati, masukkan dalam loyang 10" yg telah disapu minyak, kukus selama 1 1/2 jam. (Tutup loyang dengan plastic glaze, supaya air kukusan tak jatuh kedalam aduan kek)
CHOCOLATE TOPPING

Bahan-bahannya
  • 250 gm cooking chocolate
  • 50 gm susu cair
  • Masak bersama hingga likat, sapukan atas kek dan kelilingnya.

NASI AYAM PENYET PALEMBANG

sumber:Diana / Hajah Rohanna Abu (Berita Harian 1 Sept 2006)

Bahan A (untuk merebus ayam)
  • 1 ekot ayam (belah empat)
  • 1 batang serai
  • 2 ibu jari halia
  • 5 ulas bawang putih
  • 2 liter air
  • Garam secukup rasa
Cara-caranya
  • Ketuk halia, serai dan bawang putih kemudian masukkan ke dalam sebuah periuk yang besar, bersama air, garam dan ayam.
  • . Rebus ayam selama 20 minit atau sampai ayam timbul.
  • Keluarkan ayam dari air rebusan dan segera pindahkan ke dalam bekas berisi air batu. Tujuannya ialah untuk menghentikan proses memasak supaya ayam tidak hancur apabila digoreng. Ketepikan air rebusan ayam untuk sup dan nasi.
  • . Biarkan ayam dalam air batu selama beberapa minit kemudian toskan.
TIP:
  • Setelah anda keluarkan ayam daripada air rebusannya, segeralah masak nasi. Apabila nasi tanak, ayam pun sudah siap untuk digoreng dan dihidangkan bersama.
Bahan B (untuk goreng ayam)
  • 2 biji telur
  • 175 gram tepung beras
  • 50 gram jintan biji (boleh ditambah jika suka. Cuci toskan dan sangar jintan kemudian ditumbuk)
  • 1 sudu teh serbuk kunyit
  • 1 sudu teh rempah kari daging
  • 1 sudu teh serbuk lada
  • Garam dan air secukupnya
Cara-caranya
  • Dalam sebuah bekas yang besar, satukan semua bahan yang kering.
  • Pecahkan telur ke dalam adunan bahan kering ini dan adun hingga rata.
  • Tuang air sedikit-sedikit ke dalam adunan sambil mengacaunya. Pastikan adunannya tidak terlalu pekat dan tidak cair.
  • Panaskan secukup minyak dalam kuali kemudian celup ayam ke dalam tepung dan gorenglah ayam hingga masak.
Nota:
  • Oleh kerana ayam sudah direbus, anda tidak perlu menggorengnya terlalu lama agara ayam tidak keras. Setelah masak, ayam hendaklah diketuk atau dipenyetkan sebelum dihidangkan.

Bahan C (Untuk nasi dan sup)
  • 1 kilo beras (cuci dan toskan)
  • 150 gram mentega
  • 1 cawan minyak masak
  • ½ cawan minyak bijan
  • 6 – 8 helai daun pandan
  • 1 batang serai
  • 5 ulas bawang putih (ketuk)
  • Garam secukup rasa
  • Air rebusan (stok) ayam secukupnya
Cara-caranya
  • Tapiskan secukup air rebusan ayam dan tuang ke dalam periuk nasi. Masukkan mentega, minyak, beras, daun pandan, serai, bawang putih dan garam. Kacau sedikit supaya bahan rata dan masaklah nasi seperti biasa.
  • Untuk supnya, tapis baki air rebusan ayam tadi, tuangkan ke dalam periuk dan campurkan dengan sebuku kiub stok ayam. Masak hingga kiub larut. Masukkan secukup hirisan daun sup, daun bawang dan bawang goreng. Hidangkan bersama ayam dan nasi.
Bahan D (untuk sambal dan ulam)
  • 3 batang lada merah
  • 3 biji lada padi
  • 10 ulas bawang kecil
  • 3 labu tomato
  • 100 gram ikan bilis goreng
  • 100 gram belacan
  • Secukup ulam (kacang botol, ulam raja, timun, pengaga)
Cara-caranya
  • Goreng lada padi, lada merah, bawang kecil dan belacan selama lima minit. Angkat dan toskan minyaknya kemudian tumbuk bersama ikan bili sgoreng hingga lumat.
  • Sajikan bersama ulam, nasi dan ayam penyet.
Nota:
  • Jika suka anda boleh juga buat sambal belacan. Anda boleh menggunakan 5 batang lada merah, 3 biji lada padi, ½ sudu teh gula melaka, 1 biji tomato dan 1 sentimeter belacan bakar. Satukan semua bahan ini dan tumbuk hingga lumat.
Bahan D (untuk sos hitam)
  • ½ botol sos tiram
  • ½ botol air
  • Segenggam gula paisr
  • Sedikit minyak bijan
Cara-caranya
  • Satukan semua bahan dalam periuk kecil dan masak hingga sos mendidih.

WAFFLES

Nota: Gambar waffle sekadar hiasan.

WAFFELS I
Sumber: Diana /Allrecipes.com - Waffles I

Bahan-bahannya

  • 2 biji telur
  • 2 cawang tepung serbaguna
  • 1 ¾ cawan susu segar
  • ½ cawan minyak sayuran
  • 1 sudu besar gula pasir
  • 4 sudu teh baking powder
  • ¼ sudu teh garam
  • ½ sudu teh esen vanilla
Cara-caranya
  • Panaskan alat membuat waffle. Pukul telur dalam mangkuk yang besar bersama hand whisk sehingga kembang. Masukkan tepung, susu, minyak sayuran, gula, baking powder, garam dan vanilla dan pukul sehingga semua bahan-bahan sebati.
  • Lenser alat membuat waffle dengan sedikit mentega. Tuangkan adunan keatas alat pemanas waffle dan masak sehingga ia bertukar kuning kekuningan. Enak dihidangkan panas.
CLASSIC WAFFLES

Sumber: Allrecipes.com - Classic Waffles

Bahan-bahannya
  • 2 cawang tepung serbaguna
  • 1 sudu teh garam
  • 4 sudu teh baking powder
  • 2 sudu besar gula paisr
  • 2 biji telur
  • 1 ½ cawan susu suam
  • 1/3 cawan mentega, dicairkan
  • 1 sudu teh esen vanilla
Cara-caranya
  • Dalam mangkuk yang besar, campurkan tepung, garam, baking powder dan gula. Ketepikan. Panaskan alat membuat waffle kepada suhu yang anda inginkan.
  • Dalam mangkuk yang berasingan, pukul telur. Masukkan susu, mentega dan vanilla dan gaul rata. Tuangkan cecair ini kedalam mangkuk yang mengandungi tepung. Pukul rata sehingga bahan-bahan sebati.
  • Sendukkan adunan keatas alat membuat waffle. Masak waffle sehingga ia kekuningan. Hidangkan panas.

GADO-GADO

Kuah Gado-Gado harus ada rasa pedas, masam, manis baru terangkat. Sayur-sayuran pula terpulang kepada anda apa yang ingin anda suka seperti tempe, kentang, tahu, kobis, kangkung, kacang panjang, timun, tauge dan telur. Resipi yang D kongsi kali ini adalah dari Mami Asmah Laili. Dari segi bahan-bahan yang digunakan tidak banyak bezanya dengan resipi dari Mummy D sendiri. Kepada semua Selamat Mencuba.

D juga berikan gambar contoh cekur/ kencur. Tujuan utama dalam masakan Gado-Gado ini ialah supaya kuahnya mempunyai aroma yang bangkit. Lain rasa kuah Gado-Gado jika tidak letak cekur/ kencur.
Sumber: Mami Asmah Laili /Diana

Bahan-bahan

BAHAN UNTUK KUAH
  • 600 gram kacang tanah, digoreng hingga garing dan ditumbuk kasar
  • 1 sudu makan asam, digaulkan dengan 1 cawan air, dan tapis
  • 4 sudu makan atau lebih gula tanjung
  • 30 biji lada kering,
  • 15 biji bawang merah
  • 6 biji bawang putih
  • 1 ibu jari lengkuas dikisar halus
  • 4 batang serai
  • 2 atau 3 biji cekur
  • Sedikit minyak untuk menumis
  • Garam secukup rasa
BAHAN-BAHAN LAIN
  • 2 bungkus lontong, direbus dan satelah sejuk, dipotong dadu
  • 2 keping tauhu, di hiris dan digoreng
  • 3 keping tempe, dihiris dan digoreng
  • 2 biji kentang, direbus dan didadu
  • 10 biji kacang panjang, dipotong ½ jari dan direbus
  • 1 biji timun di hiris
  • 6 biji telur, direbus dan dibelah dua
  • 300 gram tauge, dicelur dan ditoskan
  • ½ kobis dirampai
  • Keropok udang
  • Bawang goreng
Cara Menyediakan
  • Panaskan minyak. Tumis bahan kisar sehingga wangi dan garing. Bila naik minyak masukkan kacang tanah dan sedikit air. Gaul rata.
  • Apabila mendidih tuangkan air asam, masukkan gula dan garam. Tunggu sehingga kuahnya mendidih, kemudian matikan api. Kuah gado-gado sedap rasanya, jika manis sedikit.
CARA MENGHIDANG
  • Atur didalam pinggan, sayur-mayur serta tempe dan tauhu goreng. Tuangkan kuah. Kemudian taburkan bawang goreng dan hiaslah dengan sebelah telur rebus serta keropok udang.

ACUAN ZIG ZAG UNTUK KEK LAPIS

by

Pertanyaan dari Saudari JC. JC inilah rupa acuan zig zag tu. Sorry ya kalau gambar tak berapa jelas sebab I ambil dari karung resipi my Auntie. I berikan contoh kek yang dihasilkan menggunakan acuan zig zag ini. Hope this helps.


YONG TAUFU

resipi Yong Taufu dari Hajah Saodah. Cubalah, InsyaAllah sedap.



Sumber: Hajah Saodah Mohd Salleh

Bahan A
  • 100 gram kacang soya, direndam semalaman
  • 300 gram sengkuang, dihiris memanjang seperti batang mancis
  • 50 gm ikan bilis
  • 2 biji bawang putih
  • (ikan bilis dan bawang putih kisar halus dengan air dan tapis)
  • 1 sudu teh minyak bijan
  • garam dan gula secukup rasa
Bahan B
  • 200 gram isi ikan keledek atau ikan tenggiri, dikisar
  • 1 biji lada merah, dibelah 2 buang bijinya dan didadu kecil-kecil
  • 1 biji lada hijau, dibelah 2 buang bijinya dan didadu kecil-kecil
  • 1 dahan daun sup, dirampai
  • 1 dahan daun ketumbar, dirampai
  • sehiris karot, didadu kecil-kecil
  • sedikit tepung jagung
  • sedikit garam
Bahan C
  • 6 keping cendawan kering, direndam sehingga kembang
  • 6 biji lada merah, dibelah 2 jangan putus, buang bijinya
  • 6 biji lada hijau, dibelah 2 jangan putus, buang bijinya
  • 1 batang peria, hiris setebal 1 cm dan buang bijinya
  • 6 batang kacang bendi
  • 2 keping tahu putih, dibelah jangan putus
  • 2 keping tahu kering, dibelah jangan putus
  • 1 ekor sotong kembang, direbus sehingga lembut
  • beberapa biji telur puyuh
  • beberapa biji bebola ikan atau sotong
Bahan D
  • 1 sudu makan lada kisar
  • 3 sudu makan sos tomato
  • 1 sudu makan sos tiram
  • 1 sudu teh bawang putih kisar
  • 100g gula merah atau gula Melaka
  • 4 sudu makan gula pasir
  • 1 sudu teh petis
  • 1/2 gelas air
  • jus dari 6 biji limau kasturi
Cara untuk Bahan A
  • Rebus kacang soya dan sengkuang dengan air ikan bilis. Masukkan secukup air dan rebuslah sehingga kacangnya empuk. Masukkan minyak bijan, garam dan sedikit gula. Setelah mendidih matikan api.
Cara untuk Bahan B dan C
  • Gaul rata semua Bahan B dengan sedikit garam. Jika adunannya kering renjis sedikit air dan gaul sehingga adunannya lembut. Ambil sedikit adunan ini dan masukkan kedalam bahan-bahan C seperti tahu, cendawan, lada, peria dan kacang bendi.
  • Tangan hendaklah selalu dicelup dengan air semasa menyumbat isi ikan kedalamnya. Sayurnya boleh ditambah jika perlu. Bila hendak dihidangkan, bahan-bahan tersebut hendaklah dicelur sehingga masak.
  • Kemudian dipotong-potong dan dimasukkan kedalam mangkuk. Tuangkan supnya, tabur sedikit bawang goreng, hirisan daun sup/ daun bawang dan hidangkan dengan sambalnya. Enak dimakan panas-panas.
Cara untuk Bahan D - Sambalnya
  • Masukkan semua bahan D kedalam periuk. Kacau rata diatas api yang sederhana. Apabila sambalnya mendidih dan pekat, matikan api.

AIR SOYA


Sumber: Nazrizam Binti Ab Wahab (Mesra.net)

Bahan-bahannya
  • 250 gram kacang soya
  • 1 jug air masak
  • gula pasir
  • daun pandan
Cara-caranya
  • Basuh dan rendam kacang soya semalaman atau hingga kacang mengembang. Buangkan kulit yang tertanggal. Masukkan 1/4 kacang soya dalam blender dan kisar dengan 3 cawan air. Kisar hingga kacang hancur. Tapis ke dalam periuk menggunakan kain kasa. Perah kacang hingga semua air dapat dikeluarkan. Selesaikan baki kacang dengan cara yang sama. Bila sudah habis perah, masak susu kacang soya dengan api yang kecil bersama daun pandan. Masukkan gula sesedap rasa atau boleh juga buat air gula berasingan. Masak hingga mendidih dan elakkan dari susu soya membuak keluar.
Cadangan Hidangan:
  • Susu soya sedap juga diminum dengan campuran gula melaka. Sesuai diminum panas atau sejuk. Jika simpan dalam peti sejuk, susu soya boleh bertahan 2-3 hari.
Tambahan:
  • Kain kasa ialah kain seperti tudung bawal sesuai untuk memerah susu kerana ia nipis. Boleh juga menggunakan penapis teh yang digunakan mamak untuk membuat teh tarik, tapi pastikan bersih atau guna yang baru. Susu soya buatan sendiri baik untuk kesihatan kerana tiada bahan pengawet dan baik untuk mencegah penyakit kanser payu dara. Tapi ingat....jangan letak gula banyak sangat nanti kencing manis.....

BISKUT TEMBIKAI

Bahan-bahannya
  • 150 g gula kastor
  • 250 g mentega
  • 1 biji kuning telur Gred C
  • 1 sudu besar susu pekat
  • 290-320 g tepung gandum
  • 1 sudu kecil baking powder
  • secubit garam
  • sedikit pewarna merah dan hijau
  • 2-3 sudu besar bijan hitam
  • Paper cups
  • 1 biji putih telur (utk menyapu doh agar ianya melekat...tapi Aries tak pakaipun putih telur)
Cara-caranya
  • Pukul gula dan mentega hingga sebati, masukkan kuning telur dan susu pekat. Putar lagi hingga rata. Bubuh tepung gandum yg sudah diayak dengan serbuk penaik dan garam. Uli perlahan menjadi doh.
  • Bahagikan 3 bahagian, ambil 2 bahagian dan campurkan dengan bijan hitam dan pewarna merah. Ambil baki doh, campurkan dengan pewarna hijau. Buatkan bebola kecil dengan doh merah.
  • Canai doh hijau setebal 3 mm. Sapu sedikit putih telur pada bebola merah kemudian salutkan dengan doh hijau. Simpan seebentar di dalam peti sejuk (supaya mudah memotongnya).
  • Belah 4 bebola tadi dan atur di dalam paper cups dan barulah di letak di atas tin pembakar. Bakar pada suhu 160 C selama 20-25 minit atau hingga masak.
Nota: Masukkan tepung sikit-sikit dulu.

MARBLE CHEESE CAKE

Dsc01046

resipi by my .........

Bahan-bahan ( 8 orang )

  • (a) 500g krim keju. 50g gula.
  • (b) 230G Krim putar( topping cream).
  • (c) 5 biji kuning telur.
  • (d) 120g tepung.
  • (e) 1 biji Parutan kulit.
  • (f) 5 biji putih telur, 120g gula . 1 sudu jus limau
  • (g) 50g coklat , 1 sudu besar s

Cara-cara

  • Putar (a) sehingga lembut dan gebu. Campur(b) dan putar hingga tidak berbintil2.
  • Tambah (c) dan putar hingga sebati. Campur (d) dan (e). Kacau sehingga sebati. KetepiKAN SEBENTAR.
  • Pukul putih telur di (f) sehingga kembang. tambah bahan2 ramuan lain dan terus memukul hingga kembang. Adun adunan putih telur dengan keju dengan sempurna.
  • Cairkan coklat di (g). Campurkan susu ke dalam dan adun dengan 200g aduan keju hingga sebati. sapukan minyak dan alaskan kertas minyak di acuan.
  • Tuang 1/3 inti keju biasa ke dalam acuan. Tuang inti coklat keju ke atas. Tuang lagi baki inti keju biasa di kedua.dua lapisan.
  • Masukkan baki coklat keju ke dalam beg paiping kertas dan paipkan garisan( suka hati masing2). Guna lidi untuk membuat garisan bengkang bengkok di permukaan.
  • Bakar 150C SELAMA 90 MINIT sehingga kuning keemasan.

AGAR-AGAR PELANGI

Agar2_lapis_pelangi

Aziemas@myresipi.com

Bahan-bahan ( 22 cm )

Bhn A2 sudu makan serbuk agar2
  • 1200 ml air
  • 200 gram gula
  • Pewarna- hijau, merah dll
Bhn B
  • 2 sudu makan serbuk agar2
  • 400 ml santan
  • 800 ml air
  • 200 gram gula
  • 1/2 sudu teh garam

Cara-cara

  • Masak bahan A hingga hancur- kecuali warna
  • Kemudian tapiskan..letak dlm mangkuk. biarkan dlm bekas lain (kaedah double boiler) @ biarkan dgn api kecil
  • Masak bahan B hingga hancur - kecuali santan & garam
  • Dh masak..masukkn santan dan garam..didihkan sekejap shaja. Buat spt bhn A - tapis letak dlm mangkuk..biarkan dlm bekas lain ( double boiler) @ biarkan atas api kecil
CARA MENYUSUN
  • Sukat 250 ml agar2 (A) letak pewarna..masukan dlm loyang..biarkan dlm 5 minit @ agak keras
  • Susunan pertama dh agk keras..sukat lg 250 ml agar2 (B) tuang dlm loyang..biarkan dlm 5 minit
  • Ulangi langkah 5 & 6...hingga habis..tp setiap kali turn agar2 (A) kena letak pewarna..ikut sukalah nk letak warna apa..agar2 (B) tetap clear warna putih santan je...
  • Sapa2 yg tak suka manis sgt blh adjust rasa dia...

STRAWBERRY PIE [ 1 ]

26052008453

aa ni dia resipi pie yang kena buat from scratch

Bahan-bahan ( 1 biji size 10" )

Crust base:-
  • 140g tepung
  • 1/8 tsp garam
  • 30g gula kaster
  • 115g butter yang sejuk
  • 1-2 tbs air ais
Krim Pastri:-
  • 80g gula
  • 2 telur gred B (kacau2 sikit)
  • 1 telur kuning gred B (kacau sikit)
  • 2 tbs tepung jagung
  • 235ml susu
  • 120ml whipping krim
  • 2tsp esen vanilla
Topping:-
  • suka hati nk topping apa. saya dlm gambar nih pakai inti pie strawberry dalam tin
  • tapi sebagai variasi boleh pakai buah kiwi,strawberry, peach, anggur. semua buah hiris cantik cantik, anggur tak hiris pon tak pe
  • piping jelly

Cara-cara

crust base:-
  • campurkan garam, gula, tepung dalam satu mangkuk sederhana/mixer. potong butter jadi kuib kemudian masukkan pada tepung tadi
  • pakai blender pastri atau dough blade untuk blend sehingga jadi macam breadcrumb.
  • dalam bekas lain kacau telur kuning dengan air sejuk. kemudian baru campur pada adunan pastri tadi.
  • kacau sehingga adunan jadi lembap. doh sepatutnya dah boleh form jadi bola. bungkus dengan plastik wrap sempan dalam peti selama 30 minit.
  • kemudian rollkan doh kepada ketebalan yang suka dan 2.5cm lebar lagi dari loyang pie. then padankan pada loyang pie. kalau terkoyak masa transfer tepek je balik.
  • tebuk lubang pada dasar pastri dengan garfu.bakar crust pada 200c. selama 15minit.
  • keluarkan crust baru sapu telur pada crust then bakar balik selama 10-15minit atau samapai crust golden brown. then angkat sejukkan.
Krim Pastri:-
  • satukan gula, telur, telur kuning,dan tepung jagung dalam mangkuk sederhana. kacau then ketepikan.
  • dalam periuk panaskan/renehkan (simmer) krim dan susu. bila dah reneh alihkan drp api. satukan perlahan lahan ke campuran telur sambil kacau. awas jangan sampai termasak telur tu!
  • kacau pakai whisk tau. bila adunan tuh licin, panaskan balik sampai pekat. bila dah pekat biar sampai mendidih, masak selama 1 minit lagi. mesti kacau selalu takut berketul..
  • lastly baru masukkan esen vanilla. alih dari api. sejukkan.
  • bila crust dan krim pastri dah sejuk, tuangkan krim pada crust. setkan kejap selama 5 minit.
  • then susun buah buah yang dah hiris tadi then sapukan pipi jelly. or in mycase pakai yang ready made dalam tin.

NASI KERABU IZA

Nasi_kerabu_liza

lizacomel@myresipi.com

Bahan-bahan ( sekeluarga makan )

  • nasi putih (family liza makan nasi putih je) - sedap buat nasi kukus
*bahan kuah tumis*
  • 5-6 ulas bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • sedikit halia
  • 1 biji kelapa parut
  • 1 batang serai
  • cili giling
  • 1 biji cili merah
  • 1-2 ulas asam keping
  • garam secukup rasa
*bahan sambal kerisik ikan*
  • 3-4 ekor ikan kembung sederhana besar
  • 3-4 ulas asam keping
  • 1/2 biji kelapa parut
  • 1 labu bawang besar
  • 1 biji cili merah
  • serbuk lada hitam dan garam secukup rasa
*bahan budu*
  • budu - family liza suka cap sedap sengoti @ cap yacop
  • 4-5 biji cili padi
  • limau kasturi @ limau nipis @ lemon
*bahan ulam kerabu*
  • 5-10 biji kacang panjang
  • 1 biji timun
  • 1/4 biji kubis
  • 1 batang bunga kantan
  • 1 batang serai
  • 1 genggam daun kesum
  • 1 genggam tauge
*lauk (opsyenal)*
  • keropok ikan
  • telur masin
  • ayam goreng @ daging bakar @ ikan goreng celup tepung
  • bawang putih jeruk
  • solok lada - (haritu x buat,so, lenkali baru liza share resipi solok pulak)

Cara-cara

  • Kuah_tumis utk kuah tumis: dari sebiji kelapa, sediakan santan pekat dan santan cair...blendkan bawang merah, bawang putih dan halia...panaskan santan pekat dalam periuk...kacau dan tunggu sampai pecah minyak...tumiskan bahan-bahan yang diblend tadi...setelah naik bau,masukkan cili giling ikut suka...kalau suka pedas, letaklah banyak-banyak...masukkan santan cair dan serai yang telah diketuk...masukkan cili merah (jangan potong)...kacau dan tunggu pecah minyak lagi...masukkan asam keping...masak hingga agak-agak pekat yang dikehendaki...bubuh garam secukup rasa...
  • Sambal_kerisikutk sambal kerisik ikan: ikan kembung direbus dengan asam keping...kelapa digoreng tanpa minyak sehingga garing dan keperangan...kelapa goreng kemudiannya dikisar supaya sederhana halus...ikan rebus diambil isinya dan campurkan ke dalam kelapa goreng tadi...bawang besar dan cili merah dihiris...campurkan sekali lalu digaul rata-rata...bubuh serbuk lada hitam dan garam secukup rasa...
  • Budu utk budu: potong cili padi...masukkan ke dalam budu dan perahkan asam limau...
  • Ulam_kerabu utk ulam kerabu:
  • kesemua bahan-bahan ulam kecuali tauge dipotong/dihiris halus mengikut kesesuaian...
  • Nasi_kerabu_lizasedia utk dihidangkan - campur dan gaulkan nasi bersama kuah tumis, sambal kerisik ikan, budu dan bahan-bahan ulam...lauk opsyenal sebagai penambah selera

SERUNDING DAGING KELUARGA DIANA

Sumber: Diana

Resipi Serunding dari Mummy D ini versi ada rasa pedas, manis dan lembab. D lebih suka serunding yang lembab-lembab berbanding dengan serunding yang kering dan ada kala warna pucat kuning. Dari segi rasa memang Mummy D suka gunakan gula timbang/ gula Melaka sewaktu membuat Serunding

Bahan-bahannya
  • 2 biji kelapa parut putih, disanggar sehingga kering dan kuning sedikit
  • 250 gram daging, dipotong nipis
  • 3/4 cawan air asam jawa yang pekat
  • 4 helai daun limau purut
  • 4 helai daun salam
  • 1 helai daun kunyit (setengah dikisar dan setengah disiat)
  • ¾ cawan gula timbang + ¾ cawan gula pasir / 1 ketul gula Melaka (yang besar) + ¾ cawan gula pasir
  • ¼ cawan air
  • Garam secukup rasa
  • Serbuk perasa jika suka
  • Minyak untuk menumis
Bahan untuk dikisar
  • 20 tangkai lada kering, dibersihkan dan direndam dengan air panas
  • 10 batang cili padi
  • 3 biji bawang besar
  • 4 ulas bawang putih
  • 1 ½ kunyit hidup
  • 1 inci halia
  • 6 batang serai
  • 2 inci lengkuas
  • ½ cawan serbuk ketumbar, disanggar
  • 2 sudu teh serbuk jintan halus, disanggar
  • ½ cawan udang kering
  • Setengah daun kunyit yang telah diketepikan untuk dikisar
Cara-caranya
  • Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan yang telah dikisar sehingga naik bau.
  • Masukkan daun limau purut, daun salam, daun kunyit, air asam jawa dan ¼ cawan air. Gaul rata.
  • Kemudian masukkan garam, serbuk perasa, gula timbang/ gula Melaka bersama gula pasir dan juga daging. Masak sehingga rempah keluar minyak. Rasa rempahnya supaya ada rasa pedas, masam dan manis.
  • Akhirnya masukkan kelapa parut putih yang telah disanggar dan gaul sehingga rata. Kemudian boleh dihidangkan.
Nota:
  • Resipi diatas ini Mummy D beri yang ada rasa pedas sikit jadi ada umpphhh. Jika takut pedas jangan gunakan cili padi. Boleh anda gunakan gula timbang ataupun gula Melaka dan mesti tambah dengan ¾ cawan gula pasir supaya dapat mengimbangi rasa pedas dan manis pada Serunding yang dimasak.

MARUKU BIJAN

Sumber: Hajah Zahara Sudi

Bahan-bahan A
  • 600 gm tepung beras
  • 600 gm tepung pulut
  • 375 gm mentega
  • 50 gm jintan putih
  • 200 gm bijan
  • 2 sudu teh serbuk lada putih
  • 2 atau 3 sudu teh serbuk cili
Bahan B
  • 1300 ml air dicampur dengan 1 sudu teh garam
  • 2 1/2 botol minyak untuk menggoreng
  • acuan muruku yang berbunga bintang
Cara-caranya
  • Dalam sebuah bekas yang besar, gaul rata semua bahan A sehingga ia menjadi abuk roti. Lubangkan ditengah-tengah adunan dan tuangkan air garam, sedikit demi sedikit, sambil diuli hingga menjadi satu adunan doh yang lembut, supaya ia mudah ditekan apabila menggoreng.
  • Panaskan minyak didalam kuali. Pastikan penutup acuan sudah diketatkan. Masukkan sedikit adunan kedalam acuan tadi, dan tekanlah dengan mengikut lingkaran bulat diatas minyak yang panas. Ketika menggoreng, jangan terlalu kerap dikacau. Biarkan seketika, baru dibalekkan, supaya ia tidak mudah patah.
  • Goreng sehingga garing. Angkat dan toskan. Bila sejuk, simpanlah didalam botol atau tin bertutup rapat. Gunakanlah minyak yang baik mutunya, jika mahukan maruku yang enak rasanya dan tahan lama.

CHEESE FRUIT CAKE BEBOP

Resepi: Saudari Bebop.

Bahan-bahannya
  • 170 gram buah-buahan campuran
  • 2 sudu besar jus oren
Bahan diatas ini digaul rata dan diperap selama 2 jam
  • 70 gram mentega
  • 70 gram krim keju
  • 70 gram gula perang
  • 2 biji telur
  • 1 sudu kecil pes lemon
  • 80 gram tepung gandum
  • ½ sudu kecil baking powder
Cara-caranya
  • Pukul mentega, krim keju dan gula sehingga kembang.
  • Masukkan telur dan pes lemon dan pukul sebentar.
  • Masukkan tepung gandum dan baking powder berselang seli dengan campuran buah yang telah diperap dan gaul sebati.
  • Tuangkan adunan kedalam loyang dan bakar pada suhu 170’C – 180’C sehingga masak.
Nota:
  • Kalau mahu anda boleh taburkan kepingan badam diatas adunan kek sebelum dibakar. Sewaktu D mencubanya, selepas D sediakan adunan tepung D masukkan campuran buah-buahan akhir sekali dan gaul sikit bila dah sebati D pun tuang adunan dalam loyang. Beginilah rupa campuran buah-buahan yang telah D perapkan bersama jus oren, meriah warnanya.

D’TROPICAL PIZZA

Sumber : Diana / FRD / Mesra.net

Pizza yang anda boleh sediakan mengikut daya kreativiti anda. Base untuk pizza boleh juga anda gunakan resipi Donut Sifu Suria, insyaAllah sedap dan lembut. Untuk cheesy sides, D menggunakan Kraft Cheese String dan letakkan ditepi base dan tutup dengan base tepung.

Bahan untuk base pizza
  • 250 gram tepung roti
  • 250 gram tepung gandum
  • 1 sudu makan yeast
  • 1 sudu besar gula
  • 1 sudu teh garam
  • 1 ½ sudu besar minyak canola/ sayuran
  • 320 ml susu segar
Bahan untuk Topping
  • bawang putih
  • bawang merah
  • daging cincang
  • bunga kobis
  • jagung muda
  • cendawan butang
  • baked beans
  • mozarella cheese, diparut
  • Kraft Cheese Strings
  • Sos - ikut citarasa
Cara untuk base pizza
  • Bahan-bahan dicampur dan diuli sehingga licin dan lembut. Perap selama 30 minit, kemudian tumbuk dan uli lagi sedikit dan bahagikan kepada 3 bahagian (satu 300 gram).
  • Canai bulat dan kemudian perap selama 30 minit supaya ia naik. Bakar dalam oven setengah masak selama 5-10 minit pada suhu 180’C.
Cara untuk topping
  • Tumis bawang putih dengan sedikit minyak, masukkan bawang merah yang telah dihiris halus, masukkan daging cincang, letak sedikit garam dan serbuk perasa secukup rasa.
  • Masukkan sayur-sayuran, bunga kobis, jagung muda, cendawan butang dan tumis setengah masak. Topping telah sedia untuk digunakan.
Cara untuk membuat pizza
  • Untuk membuat pizza yang mempunyai cheese sides, lepas canai letakkan Kraft Cheese strings dan kemudian tutup dengan adunan tepung. Kemudian bakar setengah masak, kemudian sapukan dengan sos (selalu Diana gunakan sweet sour sauce yang dicampur dengan sedikit gula) ini selalu main campak2 sosnya.
  • Taburkan sedikit parutan mozarella cheese (supaya bila letak topping tak berterabur), letakkan topping sayur campuran, kemudian letak baked beans dan akhir sekali tabur parutan mozarella cheese.
  • Topping pizza boleh dipelbagaikan seperti menggunakan hotdog, nenas, daging ayam belanda (turkey), frankfurters dll. Creative sikit mencuba dan ia akan menghasilkan pizza ikut selera keluarga anda.
  • Kemudian bakar dalam oven pada suhu 170’C sehingga cheese cair. Keluarkan dari oven dan sedap dihidangkan sewaktu ia panas.