XTVT YG LEPAS

2 BEKAS BROWNIES UTK ORG KL


DAH SIAP MEKUP


COMEL X? MCM TUAN YG BUAT.....


DAH READY UTK HANTARAN

NIE UTK MAKAN SENDIRI...

200 PCS TART SHELL

2 LOYANG KEK BATIK MARIE UTK LAN...


CONTOH YG DAH DI BEDAH SIASAT

MENU HARI INI

Hohoho....menu hari nie, menu org malezzzzz tapi mcm sedap kan !! nak try telur dadar tu x ? sedap tau...kalau di tv shiela rosli buat iklan telur dadar versi shiela, zanie pn nak try gak tapi guna vegetarian, sesiapa yg berminat sila scrolL kebawah N ada resipinya disanaaa....
JOM!!


SUP REBUS SAYUR CAMPUR SEHAT

Bahannya :
  • 1 keping tauhu lembut - potong dadu
  • 1 btg lobak merah - potong nipis2
  • 4 biji jagung muda - potong menyerong
  • 2 biji cili api - mayang
  • 1 ulas bawang putih - mayang halus
  • 1/2 biji bawang besar - mayang nipis
  • 2 cawan air / secukupnya
  • 1 sudu teh minyak zaiton
  • garam , gula, perasa secukupnya
Caranya :
  1. Hidupkan api, dalam bekas periuk masukkan air, minyak zaitun, cili api,2 jenis bwg yg telah dimayang tadi.
  2. Lepas tu masak hingga mendidih. masak lagi hingga agak2 sayur2 tu 1/2 layu dan tauhu masak.
  3. Masukkan garam, gula dan perasa secukup rasa.
  4. Matikan api sedia utk di hidang..

*************************************************************************************


TELUR DADAR SAYUR BERMAYONIS VERSI ZANIE


Bahannya :
  • 1 btg jagung muda - potong dadu kecil2
  • 1/2 btg kecil lobak merah - potong dadu kecil2 jugak
  • 1/2 labu bwg besar - potong dadu jugak laa..
  • 1 sudu makan mayonis
  • 1/4 sudu teh gula
  • garam dan perasa secukup rasa
Caranya :
  1. Satukan semua bahan2 diatas kacau bersatu dan masak la seperti telur dadar yg biasa tuuu
  2. Masak dengan api yg kecil agak2 sayur tu dah layu cukup laa.. dan lihat hasilnya
  3. yum3x sedap...!!
  4. Sori..gambar x terang ya!!
**Utk sayuran zanie guna carrot dan jagung muda..yg ada dlm stok jee..hehehe.. boleh juga diganti dengan citarasa masing2 ya!!


nie yg dah disatukan

PARCEL FROM MISS MURNIE

Tengahari tadi sedang zanie bz didapur tetiba..Posto..posto..posto... eh!! ada pos laju rupanya. ada kiriman utk riezanie.."ada nama riezanie disini !!".eheheh..parcel 4 me laa...huhuhu....apa benda ni dari Miri N nun jauh plak tuuu.
jom !! kita tengok apa isi didalamnya ya!!


packging yg cantik, mcm handbag .....

3 ekor ikan terubok jerok masin

alhamdulillah ada rezeki dtg....ikan terubok jerok masin...eheheh, betul ke namanya tuu... .....Mis Murnie....!! terima kasih banyak2 !!! dah x tau apa nak ucap lagi nie..!!! dulu dah bagi 2 helai kain batik Kelantan soo skrg ikan plak.. bila la daku nak bls kiriman utk mu plak.huwaaaa.....Mis Murnie nie zanie kenal masa dia nak order BBCT, bertugas sebagai akauntan di Kuantan Pahang. x pernah jumpa.. muka pun x kenal cuma selalu koling2 tanya khabar,tuptuptup dia orderkan ikan nie secara online special 4 zanie, katanya utk lauk tambahan di bulan puasa. terharu gak rasa hati nie...tapi insyaALLAH 1 hari nanti kite dapat bersua juga...AMIIINN...!!!!

KERANG BAIDURI

Hari ini zanie masak tumis kerang + jagung muda, eheheh..... yg nak tegelaknya apa? HB kate letak la nama kerang baiduri. nape ya? haa....sebabnya kerang tu comei2 mcm permata soo kan kena dgn nama tuu...huhu...saje nak bagi semangat kat zanie kot..ialah sejak akhir2 nie dapur x berapa mau berasap..bila nampak zanie turun padang happy la dia dapat gak lagi merasa masakan MEM dia. resipi yg simple tapi kalau kena dengan citarasa ( ada masin ada manis dan lebih rasa pedas) ummmp..terangkat gak bila makan dengan nasi yg masih panas2 lagi.


kalau ada sesiapa yg ingin mencuba resipinya ada dibawah nie ya!!

Bahannya :
  • 2 ulas bawang merah - hiris nipis
  • 1 ulas bawang putih - hiris nipis
  • 1 labu bawang besar - potong bulat
  • 4 batang jagung muda - yg kecil2 tau - potong menyerong
  • 1 manggkuk kecil kerang yg telah direbus dan di buang kulitnya
  • 10 biji cili padi - potong menyerong ( kalau nak pedas lagi boleh tambah cilinya)
  • garam , gula secukup rasa
Caranya :
  1. Bawang merah, bawang putih dan cili padi di tumis, masukkan jagung muda tadi kacau rata jangan sampai jagung layu ya!! nanti x rangup plak.
  2. Masuk pula bawang besar yg di potong bulat juga kerang tadi gaul rata2 masuk garam , gula dan perasa secukup rasa.
  3. Matikan api sedia utk di makan bersama nasi yg masih panas lagi

SALAM UKHUWAH


Salam semuanya.. jumpa lagi....hohoho..seminggu gak x bersiaran ya!! mcm x de mood..moody memanjang....entah la semenjak 2 menjak ni condition agak terganggu sedikit tapi alhamdulillah beransur pulih. kali ini ringkas saja ialah semangat blum stabil lagi... melayan HB yg sakan tukarkan langsir baru, berwajah baru...HB kata cantik x? wokey la tuu..cantik kaan!! apapn zanie akan cuba update blog ni bila ada free sb buat masa ni zanie sedang menjalani therapy sooo... nak update N upload pun agak terbatas sedikit.kepada yg sudi ziarah dan tinggalkan jejak di cbox / guestbook juga follow me zanie ucapkan ribuan terima kasih, insyaALLAH nanti zanie ziarah umah kalian pulak yaaa!! ok lah hari pun dah hampir larut malam zanie nak ZZZZzzzzz... insyaALLAH ada kesempatan kite jumpa lagi..
wassalam

PUDING LABU

Bahannya :
  • 300 grm labu - potong dadu - rebus lembut
  • 2 cawan air
  • 1/2 cawan gula
  • 1/2 cawan santan pekat
  • 2 sudu besar tepung kastard

Cara membuatnya :
  1. Rebus labu selama 10 minit angkat asingkan dari airnya.
  2. Sementara itu bancuh tepung kastard bersama 1/2 cawan air.
  3. Satukan bahan yg lain kedalam manggkuk mesin masuk labu juga bancuhan tepung kastard tadi kisar hingga semuanya halus.
  4. Tuang dalam periuk kacau di atas api sampai bancuhan tadi menjadi pekat dan agak likat berkilat.
  5. Matikan api, masukkankan kedalam acuan yg disukai, biarkan sejuk baru masukkan kedalam peti ais.
  6. Selamat mencuba