KEK KUKUS GULA HANGUS
ANEKA BISKUT RAYA
BISKUT BANTAL PELUK SALOMA
Bahan-bahannya :
- 200 grm mentega lembut
- 100 grm gula halus / aising
- 1 s/k esen vanilla
- 1 biji telur - di pukul sekejap
- 50 grm tepung jagung - ayak
- 300-400 grm tepung gandum - ayak
- 1 biji kuning telur - utk sapu pada biskut
- secukup kurma - buang biji belah dua
1. Mentega dan gula digaul sebati. Masuk telur, esen vanilla gaul lagi hingga sebati.
2. Masukkan tepung jagung dahulu, gaul rata. Masukkan pula 300 grm tepung gandum, uli sebati. Tambah lebihan tepung gandum sedikit demi sedikit jika adunan nasih lembik sambil diuli hingga doh yg lembut ( boleh dikepal ).
3. Canai agak nipis doh, potong persegi panjang. Bubuh korma dan gulung kemas2. Atur dalam dulang, sapu kuning telur diatas cookies tadi dan bakar 150c selama 15 - 20 minit / hingga keperangan.
KEK LAPIS HAW FLAKES
BISKUT COKLAT RANGUP
Bahan-bahannya :
- 400 grm mentega
- 400 grm tepung gandum.
- 100 grm tepung top
- 200 grm gula caster
- 50 grm cocoa powder
- 1 biji putih telur
- 1/2 sudu teh esen vanila
- 1 biji kuning telur
- manik bentuk bintang sebagai hiasan
1. Putar mentega bersama gula hingga kembang. Kemudian masukkan putih telur dan putar lagi. Masuk pula esen vanilla.
2. Ayak bersatu tepung gandum, tepung top dan cocoa powder. Masukkan sedikit2 tepung tadi kedalam mentega hingga menjadi doh yg lembut dan boleh dicanai.
3. Canai dan terap ikut kesukaan masing2. sesudah itu sapukan kuning telur diatas biskut tadi.
4. Hias dengan manik bentuk bintang. Panaskan oven 150 c dan bakar hingga masak
TART NANAS DAHLIA
Resepi : Riezanie Collection
Bahan untuk membuat jem nanas :
- 1 biji nanas
- 1 cawan gula pasir
- sedikit kulit kayu manis, bunga lawang dan cengkih
1. Bersihkan nanas, kisar / parut hingga halus.
2. Masak atas api biar agak kering baru masukkan gula pasir.
3. Masukkan juga rempah biji tadi kedalam nanas. kacau selalu agar jem tidak hangus dgn api yg agak perlahan.
4. Bila jem agak terasa berat bila dikacau bolehlah diangkat. biarkan sejuk kerana dia akan mengental dengan sendirinya.
5. Sedia digunakan untuk biskut tart nanas dahlia.
6. Bahan adunan untuk cookies pula zanie cuma gunakan resepi biskut tart biasa.
7. Buatlah corak biskut seperti gambar diatas dengan menggunakan acuan bunga dahlia
8. Pamkan adunan atas dulang dan buboh jem nanas diatasnya. Bakar hingga masak.
BISKUT LAPIS SEMPERIT
Resepi : Hanieliza
- 280 grm butter
- 130 grm gula caster
- 270 grm tepung ros / tepung biskut ( zanie guna tepung gandum )
- 140 grm tepung jagung
- 1 s/k coklat emulco
- manik warna warni kecil ( zanie guna gula warna )
- coklat cair sebagai hiasan ( zanie tak guna )
1. Gaul butter dan gula sebati.
2. Tepung gandum dan tepung jagung di ayak bersama.
3. Masukkan sedikit-sedikit sambil diuli.Bahagi kepada 2 bahagian.
4. 1 bahagian dicampur coklat emulco dan 1 lagi biarkan adunan asal.
5. Isi adunan coklat dalam acuan semperit dan pamkan dalam loyang anggaran 2 inc panjang.
6. lepas tu pamkan pula adunan asal keatas adunan warna coklat tadi.
7. Hias ikut kesukaan. Zanie guna yang ada dalam simpanan saja. lepas tu bakar dalam oven selama 12 - 15 minit terpulang pada oven memasing.
BISKUT JEJARI OAT
Bahan-bahannya :
- 250 grm oat
- 430 grm tepung gandum
- 230 gram gula caster
- 11/2 sudu makan cocoa powder
- 200 grm minyak sapi Ghee
- 125 grm mentega
- susu tepung secukup utk salut.
1. Satukan semua bahan kecuali susu tepung. Adun hingga sebati dan lembut.
2. Ambil adunan terap ikut acuan kesukaan. Bakar dalam oven 160c hingga masak.
3. Biarkan ia betul-betul sejuk baru salut dengan susu tepung tadi.
4. Simpan dalam bekas kedap udara.
BISKUT TART NANAS
Resepi : Riezanie collections
Bahan-bahannya :
- 250 grm mentega. zanie guna buttercup
- 1 biji kuning telur
- 2 sudu makan susu pekat
- secubit garam
- 1 sudu kecil gula castor.
- tepung gandum secukup lembut adunan.
1. Pukul mentega hingga kembang. Masuk kuning telur kacau rata.
2. Masukkan pula gula dan garam, kacau lagi biar rata.
3.Masuk tepung sedikit-sedikit sambil diuli hingga menjadi doh yang lembut.
4. Canai doh dan terap ikut kesukaan masing-masing.
5. Bubuh inti diatasnya. panaskan oven terlebih dahulu.Bakar biskut hingga masak kekuningan
BISKUT MAZOLA
Resepi : riezanie collection
Bahan-bahannya :
- 1 mangkuk peanut butter
- 1 mangkuk gula castor
- 11/2 mangkuk tepung gandum
- minyak mazola secukup untuk menguli
- 1 biji kuning telur untuk disapu atas biskut
1. Satukan peanut butter, gula dan tepung gandum.
2. Gaul biar rata. Tuang sedikit-sedikit minyak, uli sampai menjadi doh yang lembut.
3. Terap mengikut kesukaan masing-masing. sapu kuning telur pada biskut tadi.
4. Panaskan oven terlebih dahulu. bakar hingga biskut bertukar kekuningan.
BISKUT CORNFLAKES MADU
Resepi : Riezanie collections
Bahan-bahannya :
- 200 grm cornflakes
- 250 grm mentega
- 2 sudu besar madu
- 150 grm gula castor
- 1/2 sudu kecil esen vanilla
- ceri hijau merah sebagai hiasan
- pepper cup secukupnya
1. Mentega, gula dan madu dimasak atas api hingga cair.
2. Kemudian masukkan esen vanilla, cornflakes dan ceri merah juga hijau.
3. Kacau cepat-cepat, angkat dari dapur dan sudukan dalam pepper cup.
4. Bakar dalam oven selama 15 - 20 minit / hingga warna kuning emas.
5. Sejukkan dahulu sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.
KEK LAPIS LAGI
kek lapis lagik.!! uwakaka... inilah kek lapis asam manis antara kek lapis yg customer zanie order utk hari raya. antara bahan campurannya adalah buttercup, marie cookies powder, haw flakes, horlick dll.
Resepi dari Bro Rozzan la...mana lagi. tengkiu bro..cayalah resepi2 bro ni memang cedap-cedap belaka tau.LAYAAAAN.!!!
MEE KARI
CHEESE TART 2
Kak Ton@myresipi.com
Bahan-bahan ( 30 biji tart )
BAHAN UNTUK SUGAR DOUGH/PASTRY- 250g tepung gandum
- 165g mentega
- 1/2 sudu teh esen vanila
- 1/2 sudu teh lemon paste
- 1/2 biji telur (pukul telur sedikit dan ambil 1/2 je)
- 65g gula kastor
Cara-cara
- Griskan acuan tart.
- Pukul mentega, gula, esen vanila dan lemon paste hingga kembang
- Masukkan telor, pukul lagi
- Masukkan tepung, gaul dgn tangan... kalau rasa macam lembik, tambah tepung gandum sikit2. Gaul sampai jadi macam adunan biskut.
- Ambil sedikit doh yg dah siap, ratakan dlm acuan pastry. tebal lebih kurang 1 cm
- Isikan inti dari adunan american cheese cake. Penuh pun tak pe.
- Untuk buat corak2 tu... ambik sikit adunan cheese cake tu, bancuh dgn sedikit choc emulco. Kemudian pipe kan garis-garis atas adunan yg telah dituang tadi dan lorekkan dgn lidi
- Bakar pada suhu 170C selama 20 minit.
TART NANAS SEMPOI
Jue Hussin@myresipi.com
Bahan-bahan ( lebih kurang 100 biji )
- 300gm butter / majerin
- 2 biji kuning telur
- 370gm tepung gandum
- 40gm tepung kastad
- 30gm susu tepung (susu anak pun boleh)
- jem nenas secukupnya
Cara-cara
- pukul mentega sampai agak lembut, masukkan telur
- Masukkan tepung gandung, tepung kastad, susu tepung & uli hingga menjadi doh
- Canai & terap dengan acuan yg disukai. Boleh jugak dijadikan tart gulung
- Bakar selama 15 minit @ hingga masak
- Ni acuan yang digunakan... sebelum tercabut tangkainya
- ni plak setelah tercabut tangkainya... hehehe
PROJEK MARUKU
MUFFIN COKLAT ZANIE
NASI KERABU
PUDING ROTI COKLAT RICE
Ini pulak menu buka posa isnin lepas. no comment..tapi memang very mabeles gitu. Layan mata jer laa ya, kemalasan utk menaip resepi ini ditahap gaban. kahkah...
KEK LAPIS ASAM MANIS
KARIPAP KENTANG
Ini my karipap kentang..hikhik..banyak jerawat batu ko..apapn memang sodap. my HB memang suka makan karipap ni
POPIA ISI BEEHUN
NASI TOMATO
AYAM MASAK MERAH
Disini zanie nak berkongsi resepi ;
Untuk bahan - bahannya :
- 1 ekor ayam potong2 ikut suka
- 1 tin kecil tomato puri
- 50 sen cili kering
- 2" halia
- 4 biji bawang besar
- 4 ulas bawang putih
- 1/2 botol kecil cili sos
- beberapa helai daun pandan
- 3 batang serai dititik
- 1 s. k. kunyit serbuk
- garam dan gula secukup manis dan masin
1.Ayam dipotong ikut suka. cuci bersih dan toskan airnya. ambil serbuk kunyit lumur pada ayam tadi rata-rata.
2. Goreng separuh masak.Ketepikan.
3. Kisar bawang besar, bawang putih, cili kering dan halia.
4. Tumis bahan2 kisar tadi biar sampai agak kering sedikit dan naik minyak serta naik bau wanginya. kemudian masukkan tomato puri, cili sos, daun pandan yg telah disiat2
dan disimpul juga serai yg telah dititik, kacau sekali sekala.
5. Masuk pula gula dan garam biar mendidih seketika, barulah masukkan ayam yg digoreng tadi.
6. Kacau rata, kalau suka ayam ni berkuah jangan terlalu lama didihkan nanti kuah ayam akan kering. Rasalah masam manis dan masinnya.
7. Sedia utk dihidang bersama nasi tomato.
Selamat mencuba resepi dari zanie
KUIH ABUK - ABUK ZANIE
tengukla dah tak pakai baju lagi tuh. huhuhu..
disini pn zanie nak terakan resepinya utk sapa2 yg sudi mencuba
Bahan-bahannya :
- 2 cawan biji sagu.
- 2 cawan kelapa parut ambil yg putih saja.
- 3 s. m gula merah.
- 3 s. m gula putih.
- secubit garam.
- Daun pisang secukup utk membungkus dan lidi yg dipotong anggaran 2" utk penyemat.
1. Masukkan biji sagu dalam penapis lalukan dibawah air paip seketika dan toskan.
2. Campurkan biji sagu kelapa putih tadi dan secubit garam. gaul rata.
3. gula putih dan gula merah di campur bersatu, ketepikan untuk initinya.
4. Ambil 1 sudu makan campuran biji sagu tadi dalam kelongsong daun pisang,masukkan 1 sudu campuran gula tadi, masukkan campuran sagu tadi utk menutupi gula yg ada tu.
5. Semat kelongsong yg dah berisi tadi dengan penyemat lidi.
6. Didihkan air dalam pengukus susun kuih abuk-abuk tadi.
7. Kukus 10 - 15 minit. sedap dimakan waktu kuih masih panas lagi.
Selamat menTRY yerk..!!!
IKAN SWEET SOUR
Ikan ni zanie masak masam manis. sodap tau..!! kalau tak caya tanya sama itu ikan laa...
Bahan-bahan ( 4 org )
- 2 ekor ikan talapia saiz kecik
- 2 ulas bawang putih
- 3 ulas bawang merah
- 3 bj lada merah
- 1" halia
- 1 btg carrot
- 4 potong nenas ( dlm tin )
- 1 bj capsicum hijau
- 4 btg jagung ( dlm tin )
- 1 bj bawang besar
- 5 sb sos tomato
- 2 sb sos cili
- 1 sb sos tiram
- 1 cawan air
- garam dan gula
- serbuk kunyit
- 5 sb tepung jagung
- 2 sb minyak masak
Cara-cara
- Sediakan kuali besar,masukkan 5 cawan minyak masak. Panaskan kuali hingga minyak betul2 panas. Sementara itu sediakan ikan.
- Ikan dikelar, dilumur garam & serbuk kunyit. Lumurkan pula dengan tepung jagung hingga menutupi semua ikan. Goreng ikan dgn api besar hingga ikan agak garing. Angkat dan ketepikan.
- Carrot dipotong memanjang, capsicum dipotong dadu besar, bwg besar dipotong bulat & tebal, nenas dipotong 6 setiap keping, jagung dipotong serong dan halia dipotong memanjang
- Kisar lumat bwg putih,bwg merah & lada merah. Panaskan minyak dlm kuali dan tumis bhn kisar dan halia selama 5minit.
- Masukkan sos tiram, sos tomato dan sos cili. Kacau sebentar dan masukkan air. Biar mendidih.
- Bila mendidih masukkan gula & garam. Masuk pula carrot,jagung,capsicum,nenas dan bawang besar. Biarkan selama 5minit.
- Rasa masam manisnya, bila dah ok padam api dan curahkan sos atas ikan yg dah digoreng tadi.
- ** Kuahnya cair sedikit, bila dah bercampur dgn ikan, ia akan pekat dgn sendirinya sbb ikan disalut dgn tepung jagung
BIG HUG FROM NUR
Ini kali kedua Zanie dapat yg special dari orang yg sama NUR JB
Nur cayang, tengkiu....tiada kata secantik bahasa nak ku tunjukkan perasan
tiada kata lain nak ku lafazkan.. ooohhh..!! terima kasih sekali lagi nur...terasa diri ini dekat pada
mu....I LOVE U NUR..!!!! muaaaahhhhh......
SAYUR LODEH - KUAH LONTONG
kak fida@myresipi.com
Bahan-bahan ( 10 orang )
Bahan yg dikisar halus * :-- *10 tangkai cili kering
- *2 biji bawang besar
- *2 ulas bawang putih
- *1 jari kunyit hidup
- *1 hiris halia
- *2 sudu udang kering
- *2 sudu ikan bilis
- *sedikit belacan - jika suka
- *2 sk jintan kasar - sangar
- 2 batang serai - dititik
- 4 helai daun salam
- 1/2 jari lengkuas - diketuk
- 200 g udang hidup yg dikupas kulit
- 1/2 biji kobis
- 8 batang kacang panjang
- 1 batang lobak merah
- 1 biji sengkuang kecil
- 1 biji terung panjang
- 1 keping tahu kering - rendam
- 4 biji kentang
- 4 keping tauhu - di potong kecil dan goreng
- 4 keping tempe - dipotong dan digoreng
- 2 ikat su'un - direndam
- lada merah dan hijau - dipotong serong
- 2 ltr santan pekat dan cair - drpd 3 biji kelapa
- air secukupnya
- garam secukup rasa
- 1/4 cawan minyak utk menumis
Cara-cara
- Panaskan minyak dlm periuk dan tumis bahan2 kisar dan serai hingga wangi.Masukkan udang dan tumis lagi dan masukkan santan,daun salam,lengkuas dan masak hingga mendidih.
- Masukkan sayur2an bermula dgn yg keras dulu dan tambah air secukupnya hingga sayur tenggelam. Bubuh garam secukup rasa dan masak lagi hingga mendidih dan sayur lembut.
- Hidang sayur lodeh dgn lontong,ketupat atau nasi himpit dan juga sambal tumis dan serunding.
DAGING GORENG NANAS
nure@myresipi.com
masam manis nanas + daging...
Bahan-bahan ( 4~5 org )
- 500g daging dihiris
- 200g nanas (kalau guna nanas dlm tin anggaran 1/2 tin) dihiris
- 1bj cili benggala (atau cili merah) dihiris
- 2 sd besar sos tomato
- 2 sd besar sos tiram
- 1 sd besar rempah kari daging
- 1 sd kecil lada hitam (dikisar)
- 1 kuntum bunga lawang dan 2 btg cengkih
- bhn ditumbuk: 3ulas bwg putih dan 1 cm halia
- minyak masak dan garam
Cara-cara
- panaskn minyak utk menumis. Tumiskn bhn ditumbuk, cengkih dan bunga lawang hingga naik bau.
- masukkn rempah dan goreng sampai garing. Kemudian masukkn daging dan masak hingga daging empuk.
- masukkn sos tomato, sos tiram, garam dan lada hitam. Kacau lagi sampai rata.
- Akhir sekali, masukkn nanas, cili benggala dan masak lagi selama lbh kurang 3 minit. Sedia utk dihidang
TAG FROM HAZILA
- Keluarga panggil Kak Ngah, anak sedara panggil mak Ngah ( saya dan suami anak kedua )
- Kawan kawan panggil eizan
2. Saya seorang yang -
- Peramah kalau dah kenal
- A bit sensitive
- tak berapa minat shopping
- Suka buat kerja dengan segera tak suka tangguh
- Kadang kala cenggeh gak
- Streat bila ngadap bisnes
- Tak suka orang ganggu bila saya sedang buat kerja
- Suka suasana sentimental gitu..kan boleh ngelamun
- Suami, Keluarga ( Mak,Abah & Adik Beradik, ipar duai, biras..bukan beras tau), dan rakan2 bisnes especialy rakan2 siber laaa..
- Saya tak berapa memilih tentang makanan,asalkan yg pedas2, lagi pedas lagi uummpphh... apa2 pn boleh asalkan bukan batu dgn kayu sudah ler tapi aku tetap maintain slim aja dari anak daro sampai le dah jadi mak daro
- Suka warna pink, purpple dan apple green.
- Permata buat Isteri
- Dendang Perantau.
- Pulanglah
- Bila org tak tepati janji
- Bila org buat saya menunggu
- Bila berdepan dgn customer yg banyak kerenah
- Bila sedang memandu jln plak jem giler...uwaaa....
- Duit
- IC
- Lesen memandu
- Card Credit
- Bila saya lulus test on the road masa duk di Sabah ( nangis gumbira ) kehkeh..
- Bila saya di ijab kabulkan.. sedih ooo, nak tinggalkan mak, abah, sbb nak kena ikut mana laki bawak. hihihi...
- Bila dapat bacakan surah Yasin N Ayat Ru'yah masa abah nazak
- Bila dapat ajarkan abah mengucap 2 kalimasyahadah sebelum ia menghembus nafasnya yg terakhir 2 thn lepas. ALLAHUAKBAR.!!!
- Lastly..menangis bila x tahan sangat dengan ragam anak2..uwwaaaa.....
10. Saya dengan sukacitanya nak tag kawan kawan yg kat bawah ni. Tapi kalau dah pernah buat, tak perlulah.
- Hati. Tisu
- Deeyana
- Nur JB
- Embun
- AlongRoz
- Intan JB
- Ela Qattar
- Cikwan
- Bro Rozzan
- Zira fp
AWARD FROM EMBUN
BAHULU LAPIS KOKO
kak fida@myresipi.com
Bahan-bahan ( loyang 10x10x3 inc. )
- 350 g tepung gandum - sangar hingga ringan
- 20 biji kuning telur - A
- 12 biji putih telur
- 480 g gula halus
- 1 sm vanilla oil/esen vanilla
- 3 sb rata serbuk koko - ayak
- 4 sb susu pekat manis
- 30 g mentega
- 50 g QBB
Cara-cara
- Mentega dan QBB dicairkan dan ketepikan,utk dibuat sapu pd lapisan kek.
- Dlm mangkuk mixer,pukul putih telur hingga 1/2 kembang dan masukkan gula dan terus pukul hingga pekat.Masukkan pula kuning telur sebiji2 dan pukul lagi hingga sebati.
- Masukkan tepung sedikit2 dan pukul terus,masukkan pula vanilla dan pukul lagi hingga rata dgn kelajuan sederhana.
- Adunan dibahagi dua,satu bahagian campurkan koko dan susu manis,satu bahagian lagi dibiarkan plain.
- Loyang di alas kertas dan disapu mentega lebih2.
- Bakar selapis2 dgn menggunakan api grill berselang-seli warna koko dan plain=3 senduk setiap lapis,mulakan dgn yg plain dahulu.Untuk lapisan koko,setelah di bakar,sapu dgn mentega,QBB yg cair tadi lebih2.Bakar selapis2 hingga habis.
CAPPUCINO CRUNCH
kak fida@myresipi.com
Bahan-bahan ( lebih kurang 50 kpg )
- 250 g mentega - lembut
- 160 g gula serbuk
- 2 biji kuning telur
- 1 sb coffee oil
- 1 sb serbuk koko
- 80 g tepung susu
- 50 g tepung kacang hazel (atau apa saja kekacang yg dikisar halus)
- 350 g tepung gandum
- 250 g choc. block - potong dadu kecil (utk inti)
- 250 g choc.masakan *
- 1 sb mentega *
- Bahan bertanda * dicairkan secara double-boil
- secukup bahan hiasan :- 100 thousands atau kekacang yg di cincang
- secukup mangkuk kertas yg kecil
Cara-cara
- Dalam sebuah mangkuk, kacau 4 bahan pertama hingga rata.
- Masukkan 3 bahan berikutnya dan kacau rata lagi.
- Masukkan pula tepung sedikit2 sambil diuli hingga menjadi doh yg lembut.
- Ambil sedikit adunan,isikan sebutir choc. block yg didadu dan bentukkan bulat seperti guli dan susun diatas dulang pembakar.Buat hingga habis.Bakar hingga masak pd suhu 150C selama 10-15 min.Sejukkan biskut.
- Celup biskut ke dlm choc. cair dan isikan kedlm mangkuk2 kertas dan taburkan atasnya dgn bahan hiasan pilihan masing2.
- Biarkan choc.nya keras sebelum disimpan di dlm bekas yg bertutup rapat.(boleh juga dimasukkan didlm freezer 2-3 min saje setakat utk membekukan choc.)
QUOTE FROM NUR
Terharu sungguh hati ini..uuwaa..( nangis ) dgn hadiah yg terlalu
berharga dan x ternilai special from nur ( cetusan rasa )
tq very2 much nur...semoga kekal abadi dlm sanubari ku
I love your quote very much N i love you...muuuuaahhh...
HADIAH FOTO UTK TEMAN2 DIALAM MAYA
BISMILLAHHIRRAHMANIRRAHIM
ASSALAMUALAIKUM..!
salam buat teman2 siber tersayang ;
Sebagai tanda Ukhuwwah perkenalan N persahabatan dialam maya ini zanie dgn senang hati nak berkongsi dgn teman2 sudilah kiranya memanjangkan tag dari zanie...dikesempatan ini zanie ingin memohon berbanyak2 ampun N maaf andai selama zanie dialam siber ini ada hati2 yg terusik, halalkan resepi2 yg telah zanie copypaste..zanie cuma ingin mengetengahkannya kepada pengunjung blog ini moga dapat dimanafaatkan bersama. AMPUN LATUUK..AMPUN LATIIIN. hihihi... so...kepada sume teman2 yg ada dilink sebelah tuuu..jgn segan silu yerk...amiklah adiah dari zanie, amik jgn x amik... muaah...cayang sume..lastly gambo ni zanie suka coz ia mirip wajah zanie..uuih...perasan plak aku nie.wakakaka...
nie zanie nak tag teman2 yg paling zanie uurmm...SAYANG..!!!
cuba teka..jengjengjeng....
1. Bro Rozzan - manyak resepi rozzan ada diblog zanie, thanx bro moga resepi2 bro dpt dimanafaatkan brsama ( minta halalkan yerk )
2. cikwan - owang yg prtama2 kali menghadiahkan tag bersinar selama ramadhan di blog ini. tabik cikwan
3. Embun menitik - hadiah munga mawar N kad raya mu ku hargai, moga ukhuwwah perkenalan kita berpanjangan.
4. Ela - kad raya yg comel
5. Leeza - semoga tambah brsinar mcm lampu liplap tuu...
6. utk sume yg ada dilink sebelah tu..ahaks..!! jgn malu2 eak.. sudi-sudikanlah ya..!! you all tetap dihati gak, jadi...amiklah tag dari zanie, free..xyah bayo
TOMYAM TANPA PERENCAH
haniaz@myresipi.com
Bahan-bahan ( sekeluarga makan )
- 2 keping dada ayam
- *2 biji tomato masak
- *2 ulas bawang putih
- *1/2 labu bawang besar
- *2-3 hiris lengkuas
- *3-5 biji cili padi
- (bahan2 bertanda * dikisar)
- 2 helai daun limau purut
- 2 batang serai
- 1 biji limau nipis (diperah airnya)
- 2 keping asam keping
- Sayur-sayuran : bunga kobis, tomato hijau, batang seleri, carrot dan sebiji bawang besar di mayang kasar). Ikut suka nak banyak mana, kalau suka sayur letak le byk sket
- Lebih kurang seliter air,serta gula dan garam secukup rasa.
Cara-cara
- Tumis bahan kisar
- Masukkan air, ikut nak berapa banyak kuah, agak-agak satu family makan le
- Masukkan daun limau purut, serai dan asam keping
- Bila mendidih masukkan gula dan garam secukup rasa, kemudian masukkan perahan air limau nipis. Sesudah itu masukkan hirisan bawang besar
- Masukkan semua sayuran. Biar seketika.Bolehlah dihidangkan bersama nasi panas
KURMA ISREAL
Assalamualaikum..
Muslimin dan muslimat,
Janganlah mudah terpengaruh dengan makanan yg 'shubhah'. Astaghfirullah'azim
Pls support the boycotting.
Product of Israel
TOLONG SEBARKAN, KURMA ISRAEL : Jangan mudah terpengaruh dengan makanan yang 'shubhah'.
Salam,
Sekarang bulan puasa bakal menjelma ...( zanie copypaste nie dah hari yg ke12 puasa..x per kan!! belum terlewat) berhati-hati ... becareful of Kurma Yahudi .. . Tolong Distribute!
Bercetak jenama "Jordan River" itu sebenarnya bukan dari Jordan tetapi dihasilkan dari negara Israel ... dan diimport serta dikotakkan
di Singapura tapi di edarkan di Malaysia. Ia ditanam di satu kawasan luas di bahagian timur Isreal yang bersempadan dengan Palestin. Ia
dipunyai oleh seorang Yahudi yang kaya ... dan ramai pekerja-pekerjanya berbangsa Yahudi dan hasil penjualan kurma itu digunakan untuk
tabung orang-orang Yahudi.
Pendedahan ini dibuat oleh akhbar Berita Harian Singapura. Para Muslimin sekalian diharap jangan membeli kurma jenis
ini..kasihanlah terhadap rakyat Palestin yang hari-hari ditindas dan dibunuh kejam oleh rejim Yahudi ini.
Perangi Yahudi dalam apa cara sekalipun, walaupun dari segi ekonomi.
PLEZ FOWARD ..
copypaste from embun menitik
AGAR - AGAR KOKTAIL
honey@myresipi.com
Bahan-bahan ( 5-6 orang )
- 10g serbuk agar-agar
- 1.5 liter air(5 gelas)
- 100ml(1/2 cwn) susu cair
- 200g gula
- 1 tin besar koktel
- 2 helai daun pandan
Cara-cara
- Masukkan serbuk agar-agar, air, sirap koktel, gula dan daun pandan ke dalam periuk. Masak sehingga mendidih.
- Perlahankan api. Ambik semangkuk agar-agar dan sejukkan. Kalau nak cepat boleh alaskan air yg bercampur dengan ketulan ais. Bila dah nampak nak keras, ambik sudu dan kacau-kacau supaya jadi berketul-ketul.
- Dalam periuk agar-agar tadi masukkan pula susu. Biarkan sehingga mendidih. Kemudian padamkan api.
- Tapiskan agar-agar susu(dr dlm periuk) dan masukkan ke dalam loyang untuk bekukan agar-agar.
- Masukkan juga koktel dan semangkuk agar-agar tadi (dlm langkah 2)
- Sejukkan dan kemudian bolehlah letak dalam peti ais.
KAD RAYA FROM EMBUN & ELA
Yeayea..!! zanie dpt kad raya..hihi..seronok walau masih lama lagi nak raya tapi dah terasa bahangnya. TQ Embun..Ela.. semoga dgn kehadiran kad ini ukhwah perkenalan dan persahabatan dgn rakan-rakan dialam siber ini berpanjangan. SALAM IDUL FITRI MAAF DZAHIR ...
DAGING HITAM MANIS
sofinar@myresipi.com
Bahan-bahan ( 6 orang )
- 500g daging - dihiris nipis
- 1camca teh serbuk kunyit
- garam
- 200ml minyak masak
- 7 bj bwg merah *
- 5 ulas bwg putih *
- 1/2 cwn kicap pekat
- 1/4 cawan cuka
- sedikit gula
- 3 sudu teh lada hitam -ditumbuk
- 2 labu bawang besar- potong dadu
- 3 bj cili hijau dan 3 bj cili merah
- * ditumbuk bersama
- 60g halia*
Cara-cara
- Perap daging dengan kunyit dan garam lehih kurang 15 minit
- Goreng daging kira-kira 5 minit
- masukkan bahan yang ditumbuk bersama2 tadi dan masak hingga masak
- bila daging dah masak masukkan kicap, cuka, gula dan lada hitam. biarkan masak
- akhir sekali masukkan bawang besar, cili hijau dan cili merah. Taraa siaplah. boleh dimakan.
PEPES TAUHU
kak fida@myresipi.com
Bahan-bahan ( 4-6 bungkus )
- 2 keping tauhu yang kecil
- 1 tangkai lada merah - hiris bulat
- 1 ulas bawang putih - tumbuk halus
- 1 sb santan pekat
- 1 tangkai daun bawang - hiris
- 100 g udang hidup - buang kulit dan potong kecil2
- garam secukup rasa
- secukup daun pisang utk membungkus
Cara-cara
- Ramas tauhu dan campurkan dgn bahan2 yg lain dan gaul hingga sebati .(jika ingin menyediakan awal dan simpan sebelum membakar,elok gunakan sarung tangan ketika meramas adunan tauhu utk mengelak drpd cepat basi.)
- Bubuh 2 sb adunan ke dlm daun pisang yg disediakan dan bungkus kemas2,semat kedua2 hujung daun pisang dgn lidi.
- Bakar hingga masak lebih kurang 20-30 min. Boleh dibakar dlm oven atau dipanggang secara bbq.
- Diatas adalah cara2 sebenar mengikut resipi asal...tapi saya menumis bwg putih dan udang hidup sehingga bangkit bau bwg putih, baru dicampur dgn bahan2 yg lain...selamat mencube....
KAILAN IKAN MASIN
bayu-tt@myresipi.com
Bahan-bahan ( untuk 2 org )
- sayur kailan-dipotong
- 1 keping ikan tenggiri masin(yang dijeruk dlm botol)-potong kecik2
- 1 sd(k) air dr botol ikan masin td
- 1 bj bwg besar-dimayang bulat
- 1 inci halia-diketuk
- bwg putih-diketuk
- 1 sd(b) sos tiram
- 1 sd(b) sos ikan
- sedikit air asam limau nipis
- myk untuk menggoreng