Resipi turun temurun keluarga.....
Bahannya:- 600 grm daging - rebus empuk N siat2 halus
- 2 biji kelapa tua - ambil santan yg pekat
- 4 batang serai
- 25 grm cili kering / tambah cili pada yg sukakn lebih pedas - cuci - toskan
- 15 biji bawang kecil
- 10 biji bawang putih
- 10 sen ketumbar - disangai
- Garam, gula, perasa secukupnya
Cara membuatnya :1. Siat2 halus daging yd telah direbus tadi hingga habis, ketepikan.
2. Mayang serai masukkan dalam blender + kan bawang merah, bawang putih dan cili kering.
3. Kisar hingga halus bahan2 tadi ketepikan.
4. Sangai ketumbar hingga naik wangi, ketepikan
5. Ambil kuali yg agak besar satukan santan, daging tadi bersama bahan2 yg dikisar tadi.
6. Masukkan gula,garam dan perasa secukupnya..masak hingga agak kering dgn api yg sederhana kacau2 selalu agar tidak hangus, pastikan api tidak terlalu kuat.
7. Setelah kering kecilkan api, deraikan daging tadi dgn menggunakan garfu buat hingga semuanya berderai seperti tali guni
8. Peringatan -" daging mudah berderai jika cukup santan pekatnya"
9. Setelah itu baru masukkan ketumbar tadi gaul rata dan serunding agak kering dan ringan..
10. Sejukkan dahulu baru disimpan dalam bekas tahan selam 1-2 bulan jika disimpan dgn petiais..
11. Selamat mencuba