BUBUR LAMBUK & KELADI GORENG

Menu buka pose yg lalu simple tapi sedap bubur lambuk nie dari masjid ..keladi nie zanie goreng la sendiri .. alaaa ...simple cmni pn nak buh kat blog ker? x pe laa ...namanya pn nak sembang2 x kisah la kan..!!





l

SURPRISE PRESENT

Heee... dapat hadiah ker...? mcm x percaya.... eh! tapi kan dah terima kaan... dapat ler tuuu ... hadiah ni dari anak2 zanie utk mama dia ...anak2 beri nie pada mlm raya ke 3, ada celebrate lagi, x cukup dgn presant order set pizza plak kata depa utk bagi semangat kat mama ... kan mama baru sehat tapi x mo la tempek gambar di sini sb wajah zanie yg kurus tu soo ...yg nie je laa zanie gantung di sini ....jom lihat apa yg ada ....




BISKUT SUGEE

Sumber : Saji 2007

Bahannya :

  • 180 grm minyak sapi

  • 190 grm gula halus

  • 400 grm tepung gandum

  • sedikit gula aising
Caranya :
  1. Pukul gula bersama minyak sapi. masukkan tepung uli hingga menjadi doh yg lembut.

  2. Canai dan terap ikut kegemaran.

  3. Bakar hingga masak, sejukkan baru salut dengan gula aising tadi ( zanie x salut pun sb kukis nie dah cukup manisnya

SAMBAL KERANG

Sambal kerang yg simple saje resipinye sesiapa pn bleh buat jadi zanie tempek je la gambarnya ya!! saje je nak penohkan collum kat umah nie ..eheh !!


KURMA BADAM BERCOKLAT


eheheh ...nie saje tempek gambar disini nak meramaikan dlm blog .. zanie buat nie awal pose sb ada order ... tersenarai dlm list order .. soo ... bakinya !! zanie snap utk sendiri laa...ERRRMMM ... best x ?

SAMBAL PETAI , BUBUR CHACA & LEMAK TAUGEH

Menu rengkas masa berbuka di bulan pose yg lalu


BUBUR CHACA + BIJI SAGU + KELADI


MASAK LEMAK TAUGEH + TAUHU


SAMBAL PETAI IKAN BILIS GORENG

BISKUT CHOC OAT CRUNCH

ermm... best tau kukis nie, sedap hingga menjilat jari....ekekekeh.. x percaya ? tanya pada sape yg dah N pernah order dgn Zanie sampai order kali seterusnya. kukis nie naik tingkat 18 call centre PJ x sangka bos cina tu cakap ada lagi x ? best la mcm kukis yg ada kt kedai tuu( mcm chipmore) dan utk kali ke 2 nya zanie poskan pada 22 sept yg lepas .Harap diaorg happy ya !
Nak resipi? nanti la ya !! zanie nak masuk tido dulu senang2 nanti zanie tempekkan disini ...
BYEE .. SELAMAT MLM ..!!!

LENGKONG KERING



Sumber : Internet
Bahannya :
  • 10 grm agar - agar
  • 500 ml air
  • 100 grm gula pasir ( zanie letak 80 grm)
  • 80 grm gula batu ( zanie letak 100 grm )
  • sedikit pewarna hijau dan merah ( zanie letak perisa strawberry utk merah , mint utk hijau , oren utk kuning.
Cara membuatnya
  1. Masak agar2 hingga larut., masukkan 2 jenis gula masak lagi dengan api perlahan hingga gula tadi larut dan pekat..angkat dan tapiskan.
  2. Bahagikan kepada 2 bahagian ( zanie buat 3 bahagian )dan warnakan.
  3. Tuang dalam bekas / acuan yg di sukai ( zanie bubuh dalam acuan tart aje..)

4. Baki dari 3 perisa tadi zanie buat secara layer .. biarkan sejuk baru keluarkan dari acuan dan jemur di bawah cahaya matahari..sentiasa di balik2 kan agar cepat kering.

5. Yg dilayer tadi zanie potong kecil memanjang sprt dlm gambar tuu... menggunakan COMB SCRAPER



AGAR - AGAR ROSSELLE

Ermm..... nyaman je bila masuk kat anak tekak .. kalau nak makan sejuk2 kenalah masukkan kedlm petiais dulu ya!! baru bestt ....resipi mcm buat agar2 yg lain cuma tukar perisa jeee ...... hikhikhik ....kena plak umah yg tengah mcm di serang garuda nie..!!


SEPAHNYA UMAH INI..!! HUHUHU....

Inilah keadaan umah zanie semasa sesi mengemas harta karun yg dah berkurun2 lamanya...almaklumlah kalau dah jadi doc. komputer kenalah layan kerenah kustomer sampai dah x terlarat zanie tengok umah zanie maka kami2 beramai2 merombak brg2 yg terpakai & ada gak yg langsong x bleh pakai tapi dek kerana pegang amanah kustomer minta syarikat PURNAMA IT CENTRE simpan..huhu... ha koo...!! lihat saje apa sudah jadi dgn brg yg dah berkurun ini.. dah pun zanie anta ke penempatan barang terpakai. 1 three tunner Uuu .... meh kite scrooll kebawah lihat apa yg ada...+
+
+
+


sesi gerak gempor...macam bahasa sojar plak eheheh ....


sesi mengasingkan komponen


wajah2 yg dah keletihan


masih repear lagi walau Syawal hampir menjelang tiba


3 biji laptop & 1 pc yg perlu disiapkan sebelum menjelang Hari Raya


hehehe.. bersepah x ?

BISKUT BUNGA CINA @ DAHLIA

Sumber : Seripayaku.blogspot.com

Bahannya :
  • 100 grm mentega / margerin
  • 80 grm gula halus
  • 1 biji telur A
  • 3 cawan tepung jagung
  • 1 cawan tepung ubi
  • ceri merah potong kecil2 - utk hiasan
Caranya :
  1. Mentega dan gula pukul hingga kembang gebu, masuk telur pukul lagi sampai gebu.
  2. Masukkan 2 jenis tepung tadi sedikit2 hingga habis dan jadi doh yg lembut.
  3. Masukkan sedikit doh dalam acuan bunga dahlia tekan buat bentuk mcm dlm gambar ke atas loyang pembakar buat hingga selesai hias ceri di atasnya.
  4. Bakar hingga masak dgn suhu oven 170 c.
  5. Biarkan sejuk seketika baru alihkan biskut tadi

NAK TOLONG PROMOTEKAN NEH ...!!!!

New Sony Vaio Product




Type: General Purpose, Media, Value
Operating System: Microsoft Windows 7 Home Premium
Processor Name: Intel Core i5 M430
Processor Speed: 2.27 GHz
RAM: 4 GB
Weight: 5.6 lb
Screen Size: 15.5 inches
Screen Size Type: widescreen
Graphics Card: Intel GMA HD
Storage Capacity: 500 GB
Networking Options: 802.11n
Primary Optical Drive: Dual-Layer DVD+/-RW

XTVT DI BULAN PUASA

Baru sempat update sebahagian tugas2 dibulan puasa ituhari


BISKUT COKLAT BADAM


+
+
+
+





BISKUT SUSU

+
+
+
+




BUNGA CINA @ DAHLIA

+
+
+
+



TART COKLAT BADAM

+
+
+
+






KURMA BADAM SALUT COKLAT

+
+
+
+





POZINGKAN MY PINEAPPLE ROLL TART

+
+
+
+






JEM NANAS SAYE...

+
+
+
+






POPIA GULUNG
+
+
+
+