Bahan sampingan
- 1 liter santan (dari 1½ biji kelapa)
- Sedikit garam
- secukup kacang merah yg telah di rebus empuk
- 20 helai daun pandan } dikisar
- 500ml air } & ditapis
- sedikit pewarna hijau
- 1 camt. air kapur
- 150 g. tepung kacang hijau (Hoen Kwee)
- 1 camB. tepung beras
- 430 ml air
Bahan Air Gula
- 300 g. gula melaka (dicincang)
- 100 g. gula pasir
- 250 ml air
- 2 helai daun pandan (disimpul)
- Untuk membuat cendol. Campur air daun pandan, pewarna hijau, air kapur, tepung kacang hijau, tepung beras dan air hingga tidak bergentel.
- Kacau di atas api sederhana hingga kental dan berkilat.
- Sediakan semangkuk besar air sejuk. Letak acuan/tapisan cendol di atas mangkuk.
- Tuangkan bancuhan yang sudah masak tadi kemudian tekan dengan senduk untuk mendapatkan bentuk cendol. Biar 15 minit sebelum dituskan dan disimpan di dalam peti sejuk.
- Untuk membuat air gula. Jerang semua bahan hingga gula larut. Biar sejuk.
- Untuk menghidangnya, letak cendol di dalam gelas, tambah kcang merah yg telah di rebus empuk juga kiub ais. Tuangkan santan bercampur garam dan air gula