SWISS ROLL BATIK

Sumber :apek (FnR)
Kiriman : Mak Lang Azie

Bahan-bahan


  • 6 biji telur gred A @ B
  • 4oz gula castor
  • 1 sudu teh baking powder
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • 1 sudu bsr ovelet
  • 3oz tepung gandum
  • 1 sudu bsr susu tepung
  • 4oz mentega cair
  • Sedikit coklat emulco
  • Jem strawberri secukupnya


Cara Membuatnya

  • Telur, gula, ovelet, baking powder, esen vanilla, tepung gandum dan susu tepung dipukul dengan kelajuan maksima sehingga gebu (5-7minit).
  • Masukkan mentega cair, kemudian kacau rata.
  • Asingkan sebahagian drpd adunan tadi (lebih kurang 1 1/4 cwn) ke dalam bekas lain, kemudian masukkan coklat emulco. Kacau rata kemudian masukkan adunan coklat ini ke dalam piping bag.
  • Tuangkan adunan tadi ke dalam loyang kemudian ratakan permukaannya.
  • Paipkan adunan coklat td di atas adunan yg diratakan dlm loyang.
  • Lorekkan/corakkan dgn menggunakan lidi dari atas ke bawah.
  • Bakar dlm oven selama 20minit dgn suhu 170darjah celcius.
  • Apabila kek sudah masak terbalikkan ke atas sekiping kertas kemudian sapukan jem sehingga
  • rata.
  • Setelah jem disapu rata, gulung kek tadi perlahan2 sehingga kemas. Siap

0 comments:

Post a Comment