Sumber :apek (FnR)
Kiriman : Mak Lang Azie
Bahan-bahan
- 6 biji telur gred A @ B
- 4oz gula castor
- 1 sudu teh baking powder
- 1 sudu teh esen vanilla
- 1 sudu bsr ovelet
- 3oz tepung gandum
- 1 sudu bsr susu tepung
- 4oz mentega cair
- Sedikit coklat emulco
- Jem strawberri secukupnya
Cara Membuatnya
- Telur, gula, ovelet, baking powder, esen vanilla, tepung gandum dan susu tepung dipukul dengan kelajuan maksima sehingga gebu (5-7minit).
- Masukkan mentega cair, kemudian kacau rata.
- Asingkan sebahagian drpd adunan tadi (lebih kurang 1 1/4 cwn) ke dalam bekas lain, kemudian masukkan coklat emulco. Kacau rata kemudian masukkan adunan coklat ini ke dalam piping bag.
- Tuangkan adunan tadi ke dalam loyang kemudian ratakan permukaannya.
- Paipkan adunan coklat td di atas adunan yg diratakan dlm loyang.
- Lorekkan/corakkan dgn menggunakan lidi dari atas ke bawah.
- Bakar dlm oven selama 20minit dgn suhu 170darjah celcius.
- Apabila kek sudah masak terbalikkan ke atas sekiping kertas kemudian sapukan jem sehingga
- rata.
- Setelah jem disapu rata, gulung kek tadi perlahan2 sehingga kemas. Siap
0 comments:
Post a Comment