KEK PARUTAN KEJU { cheese}

Harap x mandang kek yg comei tu ek! sb deconya cumut tapi rasanya, ermm.. BLUEBERRY !!! sedapnya ......

Resepi kek ni lama dah zanie simpan tapi x hingat amik dari sape, minta izin menTRY resepinya ya tuan munya resepi kalau terlihat di umah zanie nie my HB suka sangat dia kata " errmmm ...best!! " zanie buat ni masa sambut My Anniversary yg lepas cuma ganti lapisan dalam kek tu dgn coklat buttercream resepi asal guna plan buttercream kot kalau x silap. Psst .... zanie minta izin c/p aje resepinya ya!!!!

Bahan di bawah adalah untuk kek yg bersaiz kecil (8x4x3).

  • 5 biji telur
  • 60gm gula halus
  • 75gm tepung gandum
  • 15gm tepung jagung
  • 1 1/2 sudu besar minyak
  • esen vanilla
  1. Asingkan putih & kuning telur.
  2. Pukul putih telur dengan sebahagian gula sehingga mengeras. (meringue)
  3. Dalam mangkuk lain, pukul kuning telur, baki gula dan esen vanilla sehingga kembang.
  4. Satukan putih & kuning telur. Masukkan minya. Kacau.
  5. Tepung yang telah diayak.
  6. Bahagi 2 adunan sama banyak..bakar sehingga masak (lebih kurang175 degree *10-12 minit)

Butter cream:

  • 150 butter
  • 150 shortening
  • 150gm icing sugar
  • 1 sudu susu segar
  1. Pukul semua bahan dengan kelajuan perlahan, sehingga bertukar menjadi cream

Cheddar Cheese - diparut

Assemble:

  1. Sandwichkan kek dengan cream, cantum. kemudian sapu lebihan cream ke seluruh kek. Coat semua.
  2. Taburkan parutan cheddar cheese ke seluruh permukaan kek yang dah disalut dgn cream tadi.


0 comments:

Post a Comment