KUEH KAPIT/GULUNG

kapit.jpg

Sumber : Wannorizan

Bahan-Bahan:

  • 220 gm tepung gandum
  • 60 gm tepung beras
  • 1 biji kelapa parut
  • 5 biji telur
  • 250 gm gula halus
  • 2 cawan air
  • Sedikit garam
  • Acuan kuih kapit yang telah disapu minyak


Cara

  • Telur dan gula halus dipukul bersama hingga rata.
  • Ayak tepung gandum dan tepung beras bersama dan masukkan bancuhan telur ke dalamnya. Kacau perlahan-lahan sehingga sebati.
  • Seterusnya tuangkan santan perlahan-lahan dan kacau hingga adunan menjadi mesra.
  • Panaskan minyak bersama acuan kuih kapit sebelum menggoreng. Tuang 1-2 camca adunan ke dalam acuan dan tekan ke dalam minyak untuk digoreng.
  • Apabila adunan telah garing, kulit kuih kapit akan menjadi keras di bahagian luar acuan.
  • Perlahankan api dan kikis kulit di tepi acuan.
  • Buka tudung acuan dan keluarkan isinya untuk dilipat dengan segera.
    Biarkan ia sejuk sebelum disimpan.

0 comments:

Post a Comment