Sumber : Wannorizan
Bahan-Bahan:
- 220 gm tepung gandum
- 60 gm tepung beras
- 1 biji kelapa parut
- 5 biji telur
- 250 gm gula halus
- 2 cawan air
- Sedikit garam
- Acuan kuih kapit yang telah disapu minyak
Cara
- Telur dan gula halus dipukul bersama hingga rata.
- Ayak tepung gandum dan tepung beras bersama dan masukkan bancuhan telur ke dalamnya. Kacau perlahan-lahan sehingga sebati.
- Seterusnya tuangkan santan perlahan-lahan dan kacau hingga adunan menjadi mesra.
- Panaskan minyak bersama acuan kuih kapit sebelum menggoreng. Tuang 1-2 camca adunan ke dalam acuan dan tekan ke dalam minyak untuk digoreng.
- Apabila adunan telah garing, kulit kuih kapit akan menjadi keras di bahagian luar acuan.
- Perlahankan api dan kikis kulit di tepi acuan.
- Buka tudung acuan dan keluarkan isinya untuk dilipat dengan segera.
Biarkan ia sejuk sebelum disimpan.
0 comments:
Post a Comment