(sumber : Buku Resipi Pn Asmah Laili, Mintak Ampun Sedapnya) /Rozzan
Bahan A
- 20 gm serbuk agar-agar
- 340 gm gula pasir
- 1725 ml air
- 6-8 helai daun pandan
- 20 gm serbuk agar-agar
- 340 gm gula pasir
- 1725 ml santan (dari 2 biji kelapa parut putih)
- - saya gunakan 1 liter santan KARA + 725 ml air) - ni kes mls nak perah lerr..
- 1 sudu teh garam
- Loyang berukuran 23 x 23 x 8 cm (lebih kurang 9 x 9 x 3 inci)
- Pewarna ungu, kuning, merah, hijau atau apa pun warna pilihan anda
- Masak Bahan A sehingga mendidih. Masak pula Bahan B sehingga mendidih. Tuang ke dalam loyang sebanyak 230 ml agar-agar santan (Bahan B). Tunggu sebentar sehingga ia hampir keras, baru dituangkan lapisan kedua iaitu 230 ml agar-agar jarang (Bahan A). Biarkan sehingga hampir keras, lalu dituangkan lapisan seterusnya dengan menggunakan setetes dua pewarna pilihan anda.
- Ulangi melapis sehingga agar-agarnya habis digunakan, mengikut contoh susunan di bawah. Agar-agar yg hendak digunakan itu haruslah berada di atas api yg kecil, supaya ia senantiasa cair dan mudah bila dibancuh dgn pewarna.
- Setelah selesai melapisnya, tunggu hingga ia sejuk, barulah didinginkan dalam peti sejuk. Enak dihidangkan dalam keadaan dingin.
Contoh Lapisan:
- LAPISAN 1 – 230 ML AGAR-AGAR PLAIN SANTAN
- LAPISAN 2 – 230 ML AGAR-AGAR PLAIN JARANG
- LAPISAN 3 – 230 ML AGAR-AGAR UNGU SANTAN
- LAPISAN 4 – 230 ML AGAR-AGAR UNGU JARANG
- LAPISAN 5 – 230 ML AGAR-AGAR KUNING SANTAN
- LAPISAN 6 – 230 ML AGAR-AGAR KUNING JARANG
- LAPISAN 7 – 230 ML AGAR-AGAR MERAH SANTAN
- LAPISAN 8 – 230 ML AGAR-AGAR MERAH JARANG
- LAPISAN 9 – 230 ML AGAR-AGAR HIJAU SANTAN
- LAPISAN 10 – 230 ML AGAR-AGAR HIJAU JARANG
0 comments:
Post a Comment