BAHAN UNTUK PUDING
- 1 cawan tepung kastad
- 1 cawan gula
- 5 cawan air
- 1 cawan santan - jgn terlalu pekat
- 1/2 tin jagung manis dalam tin
- 1 tin susu cair
- 2 tin air masak ( gunakan tin susu )
- 1/2 cawan gula @ sesuai manis
Caranya :
UNTUK PUDING

UNTUK PUDING
- Masukkan semua bahan gaul sebati
- Masak atas api sedrhana hingga pekat dan likat
- Angkat, masukkan dlm bekas biarkan keras dan sejuk. ( Dh sejuk boleh masukkan dlm peti ais )
- Panaskan susu, air dan gula dalam periuk
- Jangan mendidih sekadar panas dan gula hancur
- Biarkan sejuk ( boleh juga masuk peti ais )
- Potong puding kastad td mengikut bentuk yg disukai. Masukkan dlm mangkuk
- Tambahkan buah-buahan dlm tin, nata de coco, jelly ( ikut suka berapa bnyk nk letak )
- Tambah kuah pd mangkuk yg berisi puding dan hiasan
- Sedia dinikmati. Best makan kalau baru keluar dr peti ais..sejuk jer
- Selamat mencuba.
2 comments:
nak tnye skit..kalau santan tukar kpd 1 cawan susu cair boleh tak..???
kalau guna susu cair lagi sedap..sukatan sama sprt di resipi.selamat mencuba
Post a Comment