MY TRIFFLES CHOC MOIST


TRIFFLES DUK DALAM ESBOK

1st time buat triffles nie. buh dlm esbok, .sejuk bila dimakan, ermmm..sedap x terkata..nyaman bila masuk dlm tokak..slurppp......!!!!! meh kita tengok apa bahan2 tuk buat triffles nie.


Bahan-bahannya
  • kek coklat moist secukupnya - dipotong ikut lebar acuan setebal 1/2 in
  • 1 tin coctail
Bahan kastard:
  • 1/2 tin susu cair
  • 1/2 cawan air
  • 1/2 cawan gula / ikut manis memasing
Bahan dibancuh bersatu:
  • 1/2 cawan tepung kastard
  • 4 s/b air
Lapisan atas :
  • 1 peket jelly { serbuk agar2 }
Cara memasaknya :

  1. Susun kek dlm bekas / acuan, asingkan air coctail dari isinya. Tuang air coctail tadi keatas kek cukup sekadar kek tadi basah saja, ketepikan.
  2. Sementara itu satukan bahan kastard dlm periuk, masak hingga mendidih sedikit. Masukkan bahan bancuhan tadi kacau cepat2 agar bersatu dan matikan api. Tuang atas kek yang telah disusun tadi biar sejuk baru bubuhp pula coctail diatas kastard.
  3. Dalam bekas lain masak jelly ikut cara2 yang ada di belakang peket jelly tu, tuang atas coctail tadi biar sejuk seketika baru masukkan dalam petiais agar sejuk..sedia untuk dimakan.
  4. Selamat mencuba resepi dari zanie nie......

0 comments:

Post a Comment