skip to main |
skip to sidebar
Bahannya :- 600g koey teow
- 1 cawan kerang (rebus dan kopek)
- 10 ekor udang sederhana besar
- Segenggam tauge
- Segengam daun kuchai
- 2 biji telur
Bahan tumis- 5 ulas bawang merah (kisar)
- 4 ulas bawang putih (kisar)
- 5 tangkai cili kering (kisar)
- 10 ekor udang (buang kulit,rebus)
- 8 sudu besar kicap
- 5 sudu besar sos cili
- 5 sudu besar sos tomato
- 1 sudu besar cuka
- 2 sudu besar sos tiram
- Garam, gula dan perasa bagi yg suka secukup rasa
- Minyak utk menumis
Caranya :- Panaskan minyak dan tumis bahan2 tumis hingga naik bau wangi
- Masukkan udang dan tambahkan sedikit air.
- Bila udang kemerahan,masukkan koey teow.Kacau dengan cepat dan sebentar sahaja.Masukkan pula telur.Kacau rata.
- Masukkan kerang, tauge dah kuchai.Goreng hingga sebati tapi jangan sampai kering.
- Angkat dan hidang panas-panas.
0 comments:
Post a Comment