MACARONI SUP

Macaroni sup ....hmm sedapkan.... tengok je dah terliur, jadi tak de apalah nak komen, kalau rasa macam teringin, turun - turunkan la periuk tu jgn asik gantung aje barulah tahu apa rasanya bila dah try ....!!!!

Bahan utama :

  • 1 peket macaroni > rendam kembang toskan > rebus hingga lembut dan empok toskan airnya [ jgn sampai hancur plak ]

Bahan untuk kuah sup :

  • 1/2 ekor ayam potong kecik - kecik, cuci bersih dan toskan
  • 20 btg kaki ayam> buang kuku cuci bersih - bersih
  • 1 btg carrot > bersihkan potong dadu
  • 3 batang serai, dititik
  • 1 inci lengkuas, dititik
  • 2 camca besar rempah sup "ADABI"
  • 1 1/2 camca besar rempah kurma "ADABI"
  • 1 batang kayu manis*
  • 1 kuntum bunga lawang*
  • 5 kuntum bunga cengkih*
  • 3 biji buah pelaga*(*rempah tumis)
Bahan kisar halus :
  • 1 labu bawang besar
  • 4 ulas bawang merah kecil
  • 3 biji bawang putih
  • 2 inci halia
  • 1 camca teh lada hitam biji
  • 4 biji buah keras
  • 1 inci kunyit hidup
  • Bahan sampingan
  • Bawang goreng
  • Daun sup/bawang
Cara buat kuahnya :
  1. Dalam periuk, tuang 1/2 cawan minyak, masukkan rempah tumis dan goreng hingga harum, masukkan bahan kisar halus dan kacau goreng hingga terbit minyak. Masukkan rempah sup dan rempah kurma, tuang sedikit air dan kacau hingga rata. Masak guna api sederhana.
  2. Kemudian masukkan carrot, kaki ayam, ayam yg di potong kecik - kecik tadi juga serai dan lengkuas titik. Kacau hingga rata. Tuang air anggaran 3 - 4 liter. Masukkan 1 camca teh garam dan masak dgn api sederhana. Biar merenih 45 minit ke 1 jam sampai ayam dan carrot empok (Boleh tambah air jika kurang)
Cara hidang :
  1. Masukkan macaroni rebus tadi dalam manggkuk, isi ayam yg di masak tadi. Tuang pula kuah sup tadi 3/4 penuh. Tabur bawang goreng juga daun sup / bawang.
  2. Terakhir bubuh sambal kicap utk menambah rasa pedas pada yg sukakannya

0 comments:

Post a Comment