KERANG BAIDURI

Hari ini zanie masak tumis kerang + jagung muda, eheheh..... yg nak tegelaknya apa? HB kate letak la nama kerang baiduri. nape ya? haa....sebabnya kerang tu comei2 mcm permata soo kan kena dgn nama tuu...huhu...saje nak bagi semangat kat zanie kot..ialah sejak akhir2 nie dapur x berapa mau berasap..bila nampak zanie turun padang happy la dia dapat gak lagi merasa masakan MEM dia. resipi yg simple tapi kalau kena dengan citarasa ( ada masin ada manis dan lebih rasa pedas) ummmp..terangkat gak bila makan dengan nasi yg masih panas2 lagi.


kalau ada sesiapa yg ingin mencuba resipinya ada dibawah nie ya!!

Bahannya :
  • 2 ulas bawang merah - hiris nipis
  • 1 ulas bawang putih - hiris nipis
  • 1 labu bawang besar - potong bulat
  • 4 batang jagung muda - yg kecil2 tau - potong menyerong
  • 1 manggkuk kecil kerang yg telah direbus dan di buang kulitnya
  • 10 biji cili padi - potong menyerong ( kalau nak pedas lagi boleh tambah cilinya)
  • garam , gula secukup rasa
Caranya :
  1. Bawang merah, bawang putih dan cili padi di tumis, masukkan jagung muda tadi kacau rata jangan sampai jagung layu ya!! nanti x rangup plak.
  2. Masuk pula bawang besar yg di potong bulat juga kerang tadi gaul rata2 masuk garam , gula dan perasa secukup rasa.
  3. Matikan api sedia utk di makan bersama nasi yg masih panas lagi

0 comments:

Post a Comment