CHERRY BLOSSOM PUDDING

Sakura5

sunkist@myresipi.com

Bahan-bahan ( )

  • 10gm agar-agar (strips)
  • 10 biji buah laici (dlm tin)
  • 21/4 cwn air
  • 1 cwn sirap buah laici (air buah laici yg di dlm tin)
  • Gula secukupnya (sy letak 2/3 cwn)
  • sedikit pewarna merah (optional) (sy guna pewarna merah ceri Nur)
  • ceri merah - dipotong dua

Cara-cara

  1. Sakura9
    Rendam agar agar selama lebih kurang 1 jam.
  2. Sakura8
    Gunting buah laici sehingga menjadi bentuk bunga.
  3. Kemudian, cairkan agar-agar dgn air dan sirap buah laici diatas api. Tambah gula secukupnya. Titiskan sedikit pewarna merah jika mahu.
  4. Bila agar2 sudah cair, angkat dan tapiskan agar2.
  5. Sakura3
    Tuangkan sedikit agar-agar ke dlm acuan agar agar. Kemudian letakkan laici yg telah digunting bentuk bunga tadi & ceri merah ditengahnya.
  6. Sakura7
    Tuangkan lagi agar-agar sehingga penuh. Kemudian, boleh disejukkan.
  7. Sakura6
    Boleh dimakan begitu saja ataupun dgn sos kastard.

0 comments:

Post a Comment