MADELEINES

P1010016_copy

NisaMPB@myresipi.com

Bahan-bahan ( 2 loyang )

  • 7 tbsp (100gm) butter tanpa garam
  • 5 biji telor yang besar
  • 1/2 cup (115gm) + 3 tbsp gula
  • 1 1/4 cup (140gm) tepung gandum, diayak
  • 1 tsp baking powder
  • secubit garam
  • sedikit parutan dari kulit lemon

Cara-cara

  1. P1000899_copy
    Dalam periuk yang kecil, cairkan butter tanpa garam diatas api yang kecil hingga menjadi keperang-perangan.
  2. P1000901_copy
    Sejukkan seketika dan tapis butter dalam mangkuk yang lain.
  3. Pukul telor dan gula hingga gebu. Masukkan pula butter, gaul hingga sebati.
  4. P1010007_copy
    Masukkan tepung yang telah diayak, baking powder dan garam. Kaup balikkan dengan menggunakan spatula pada satu arah.
  5. P1010011_copy
    Taburkan parutan kulit lemon & kaup balik lagi.
  6. Masukkan adunan ini kedalam paiping beg dengan 1/4" nozzle plain.
  7. Sejukkan didalam peti sejuk selama lebih kurang 2 jam atau semalaman.
  8. Bila sedia untuk membuatnya, panaskan oven pada suhu 190dC.
  9. P1010013_copy
    Paipkan adunan kedalanm loyang madeleines hingga 3/4 penuh.
  10. Bakar selama 12min atau hingga perang.
  11. Sejukkan Madeleines dan simpan dalam bekas kedap udara.

1 comments:

akakerin said...

mahal tak loyang ni?

Post a Comment