Bahan-bahan ( 2 loyang )
- 7 tbsp (100gm) butter tanpa garam
- 5 biji telor yang besar
- 1/2 cup (115gm) + 3 tbsp gula
- 1 1/4 cup (140gm) tepung gandum, diayak
- 1 tsp baking powder
- secubit garam
- sedikit parutan dari kulit lemon
Cara-cara
- Dalam periuk yang kecil, cairkan butter tanpa garam diatas api yang kecil hingga menjadi keperang-perangan.
- Sejukkan seketika dan tapis butter dalam mangkuk yang lain.
- Pukul telor dan gula hingga gebu. Masukkan pula butter, gaul hingga sebati.
- Masukkan tepung yang telah diayak, baking powder dan garam. Kaup balikkan dengan menggunakan spatula pada satu arah.
- Taburkan parutan kulit lemon & kaup balik lagi.
- Masukkan adunan ini kedalam paiping beg dengan 1/4" nozzle plain.
- Sejukkan didalam peti sejuk selama lebih kurang 2 jam atau semalaman.
- Bila sedia untuk membuatnya, panaskan oven pada suhu 190dC.
- Paipkan adunan kedalanm loyang madeleines hingga 3/4 penuh.
- Bakar selama 12min atau hingga perang.
- Sejukkan Madeleines dan simpan dalam bekas kedap udara.
1 comments:
mahal tak loyang ni?
Post a Comment