CARAMEL CANDY

P1000364

Badot Gendot@myresipi.com

Bahan-bahan ( 10-15 biji )

  • 1 cwn heavy cream
  • 1 cwn gula pasir
  • 1/2 cwn corn syrup
  • 1/4 st garam
  • 4 sb butter
  • 1/2 st esen vanilla
ALAT-ALAT YG DIGUNAKAN:
  • 10-inch-square pan (utk acuan caramel)
  • waxed paper (bleh ganti dgn baking paper klau xde)
  • wooden spoon
  • a heavy,tall-sided saucepan (utk msk caramel)
  • candy thermometer(kalau ade lagi bagus)

Cara-cara

  1. Sediakn semua bhn dan p'alatan tlebih dahulu.
  2. Letak waxed paper kat 10-inch-square pan.(so that caramel x melekat kat permukaan pan)
  3. Campurkn semua bhn ke dlm tall-sided pan KECUALI butter dan esen vanilla.
  4. Kacau sehingga gula larut menggunakn senduk kayu(wooden spoon).Guna api sederhana atau kecil.
  5. Bila gula dh larut,add butter dan kacau smpai butter cair.Berhenti kacau bila larutan dh mendidih.
  6. Kalau guna candy thermometer,jgn kacau larutan tu bila suhunya mencecah lebih 248 Farenheit.
  7. Tutup api,letakkan esen vanilla,kacau hingga sebati,kemudian curahkan ke pan yg telah diletakkan waxed paper tadi.
  8. Biarkn sejuk dlm suhu bilik,bila dah sejuk,bolehla dibentukkan ikut suka hati.
  9. Balutkan dengan kertas plastik atau masukkn ke dlm airtight container.
  10. TIP 1:Make sure guna periuk yg tinggi (tall-sided pan) sbb bila ada cream,dia berbuih byk dan meninggi.
  11. TIP 2:Kalau xde heavy cream,boleh ganti dgn 1/3 cwn melted butter dan 3/4 cwn susu

0 comments:

Post a Comment