Bahan-bahan ( 10-15 biji )
- 1 cwn heavy cream
- 1 cwn gula pasir
- 1/2 cwn corn syrup
- 1/4 st garam
- 4 sb butter
- 1/2 st esen vanilla
- 10-inch-square pan (utk acuan caramel)
- waxed paper (bleh ganti dgn baking paper klau xde)
- wooden spoon
- a heavy,tall-sided saucepan (utk msk caramel)
- candy thermometer(kalau ade lagi bagus)
Cara-cara
- Sediakn semua bhn dan p'alatan tlebih dahulu.
- Letak waxed paper kat 10-inch-square pan.(so that caramel x melekat kat permukaan pan)
- Campurkn semua bhn ke dlm tall-sided pan KECUALI butter dan esen vanilla.
- Kacau sehingga gula larut menggunakn senduk kayu(wooden spoon).Guna api sederhana atau kecil.
- Bila gula dh larut,add butter dan kacau smpai butter cair.Berhenti kacau bila larutan dh mendidih.
- Kalau guna candy thermometer,jgn kacau larutan tu bila suhunya mencecah lebih 248 Farenheit.
- Tutup api,letakkan esen vanilla,kacau hingga sebati,kemudian curahkan ke pan yg telah diletakkan waxed paper tadi.
- Biarkn sejuk dlm suhu bilik,bila dah sejuk,bolehla dibentukkan ikut suka hati.
- Balutkan dengan kertas plastik atau masukkn ke dlm airtight container.
- TIP 1:Make sure guna periuk yg tinggi (tall-sided pan) sbb bila ada cream,dia berbuih byk dan meninggi.
- TIP 2:Kalau xde heavy cream,boleh ganti dgn 1/3 cwn melted butter dan 3/4 cwn susu
0 comments:
Post a Comment