SARDINE ROLL

Image_425_

Bahan-bahan ( Untuk Pastri - 27 biji small size )

  • 200 gm Tepung Gandum
  • 100 gm Mentega Sejuk
  • Air Sejuk
  • Secubit Garam
Bahan-bahan untuk inti
  • 1 Tin Besar Sardin
  • 1 Biji Bawang Besar - Dihiris
  • * 3 Ulas Bawang Putih
  • * 5 Biji Cili Api (boleh tambah kalau nak pedas lagi)
  • 1 Biji Lada Merah - Dihiris
  • Garam
  • Secubit Gula
  • 1 - 2 biji limau kasturi

Cara-cara

Untuk Pastri :)
  1. Ayak Tepung Gandum bersama Garam ke dalam mangkuk.
  2. Potong mentega sejuk kepada saiz 1 cm dan masukkan kedalam adunan tepung.
  3. Ramas tepung dengan mentega sejuk sehingga menjadi seperti breadcrumb @ serbuk roti.
  4. Masukkan air sejuk sedikit demi sedikit dan uli hingga doh licin & tak melekat di tangan.
  5. Balut doh dengan plastic wrap dan masukkan dalam peti sejuk sebelum sediakan inti.
Untuk Inti
  1. Asingkan sardin dengan sos dan hancurkan.
  2. Bahan-bahan bertanda ( * ) ditumbuk halus dan tumis sehingga wangi
  3. Masukkan hirisan bawang besar & tumis bersama hingga layu.
  4. Masukkan 3 sudu besar sos sardin yang telah diasingkan tadi. Tumis hingga garing.
  5. Masukkan sardin yang telah dihancurkan tadi, lada merah yang dihiris dan perasakan dengan garam, gula & limau kasturi.
  6. Tumis hingga betul² garing.
Cara menyediakan Sardine Roll
  1. Canai nipis pastri & potong kepada sais segi empat tepat (saiz roll terpulang pada citarasa. Saya buat kecil²)
  2. Masukkan sedikit inti sardin & gulung.
  3. Susun dalam dulang pembakar & sapukan permukaan roll dengan kuning telur
  4. Image_417_
    Dengan menggunakan hujung gunting, gunting sedikit permukaan roll tadi & bakar sehingga kuning keemasan.

0 comments:

Post a Comment