Bahan-bahan ( Untuk Pastri - 27 biji small size )
- 200 gm Tepung Gandum
- 100 gm Mentega Sejuk
- Air Sejuk
- Secubit Garam
- 1 Tin Besar Sardin
- 1 Biji Bawang Besar - Dihiris
- * 3 Ulas Bawang Putih
- * 5 Biji Cili Api (boleh tambah kalau nak pedas lagi)
- 1 Biji Lada Merah - Dihiris
- Garam
- Secubit Gula
- 1 - 2 biji limau kasturi
Cara-cara
Untuk Pastri :)- Ayak Tepung Gandum bersama Garam ke dalam mangkuk.
- Potong mentega sejuk kepada saiz 1 cm dan masukkan kedalam adunan tepung.
- Ramas tepung dengan mentega sejuk sehingga menjadi seperti breadcrumb @ serbuk roti.
- Masukkan air sejuk sedikit demi sedikit dan uli hingga doh licin & tak melekat di tangan.
- Balut doh dengan plastic wrap dan masukkan dalam peti sejuk sebelum sediakan inti.
- Asingkan sardin dengan sos dan hancurkan.
- Bahan-bahan bertanda ( * ) ditumbuk halus dan tumis sehingga wangi
- Masukkan hirisan bawang besar & tumis bersama hingga layu.
- Masukkan 3 sudu besar sos sardin yang telah diasingkan tadi. Tumis hingga garing.
- Masukkan sardin yang telah dihancurkan tadi, lada merah yang dihiris dan perasakan dengan garam, gula & limau kasturi.
- Tumis hingga betul² garing.
- Canai nipis pastri & potong kepada sais segi empat tepat (saiz roll terpulang pada citarasa. Saya buat kecil²)
- Masukkan sedikit inti sardin & gulung.
- Susun dalam dulang pembakar & sapukan permukaan roll dengan kuning telur
- Dengan menggunakan hujung gunting, gunting sedikit permukaan roll tadi & bakar sehingga kuning keemasan.
0 comments:
Post a Comment