BISKUT SAMPAN



Bahan-bahan
  • 125 gram mentega
  • 75 gram gula halus
  • 2 biji kuning telur
  • 200 gram tepung gandum ( saya guna tepung rose)1 sudu teh esen vanilla
Inti:
  • 1/2 cawan kismis hitam @ campuran buah kering
  • 1 cawan kelapa kering
  • 10 biji ceri merah-potong kecil
  • 10 biji ceri hijau-potong kecil1/2 cawan susu pekat
Cara
  • Satukan mentega dan gula,pukul hingga kembang. kemudian masukkan kuning telur dan esen vanilla. Gaul tepung sedikit demi sedikit.
  • Untuk inti, gaul semua bahan-bahan kecuali ceri.
  • Masukkan sedikit adunan ke dalam acuan sampan. Tekan dengan jari.Kemudian masukkan inti.Letakkan ceri merah dan ceri hijau ke atasnya dan bakar hingga masak.

0 comments:

Post a Comment