BISKUT COKLAT RICE


Nie biskut ULI - ULI AIDIL ADHA namanya .. hikhikhik ......last minit buat sb oben dah free lepas bakar cistat, muffin, kek gula hangus tempahan masa tu, maleh nak on of 2 -3x { nak hidupkan api oben ler bukan oben karen, huhu ...} so zanie pun terus uli utk 2 jenis biskut N godeh tpg utk 2 biji kek. Anak montot zanie yg tukang taram dan hias muka sekut tuuu.... Resepi biskut nie zanie amik dari Majalah Saji, sedap dan rangup tau!! kepada sesiapa yg nak mencuba di sini zanie sertakan sekali resepinya.meh kite baca apa bahan2nya.. JOOOMM !!!!


Bahannya :
  • 250 grm mentega [ zanie guna butter ]
  • 140 grm gula hakus
  • 2 biji kuning telur
  • 2 s/k esen vanila
  • 1/2 s/k esen badam [ zanie x letak sb x ada ]
  • 480 grm tepung gandum [ zanie guna 240 grm tepung top + 240 grm gandum ]
  • 50 grm serbuk koko
  • 50 grm serbuk badam
  • coklat urai juga kuning utk hiasan
Caranya :
  1. Pukul gula + mentega hingga bertukar warna.
  2. Masuk kuning telur, esen vanilla dan esen badam, pukul lagi selama 2 minit.
  3. Kemudian masukkan serbuk badam, serbuk koko dan tepung.
  4. Uli hingga jadi doh yg lembut. Terap guna acuan ikut citarasa memasing, buat hingga habis adunan tadi.
  5. Akhir sekali sapu kuning telur di atasnya dan tabur coklat rice.
  6. Bakar selam 20 minit dgn suhu 180C / bergantung pada oven memasing.
  7. Sejuk dahulu baru simpan dalam bekas kedap udara.
  8. Selamat mencuba

0 comments:

Post a Comment