RENDANG AYAM SERI MAYANG

salam bersua kembali, dah berapa hari x update blog, hehehe.... kemalazan melanda, lagi pun dek di keranakan tgh keboringan neh soooo zanie N3kan saje menu2 yg terlepas tarikh tanpa bebel manjang ya!!



Rendang nie zanie masak masa nak sambut aidil adha. waktu memasak rendang nie zanie x bape sehat tapi tetap N maintant sedap rasanya jom kite lihat resepinya. resepi di ambil dari Majalah Saji

Bahanya :
  • 600 grm daging ( zanie guna ayam)
  • 150 grm cili kisar
  • 2 cawan pati santan ( zanie guna santan kotak saiz kecil )
  • 1 keping asam gelugur
  • 2 btg serai*
  • 10 ulas bwg merah*
  • 4 ulas bwg putih*
  • 1 cm lengkuas*
  • 1cm halia*
  • 1 peket kecil rempah kari daging Faiza
  • 1 peket kerisik
  • gula & garam secukup rasa
  • minyak utk menumis
  • Beberapa helai daun kunyit > dimayang halus
Cara memasaknya :

  1. Bersihkan ayam ketepikan.
  2. Kisar yg bertanda *.
  3. Panaskan minyak tumis bahan kisar tadi hingga naik wangi kemudian masukkan pula cili kisar kacau lagi masuk pula rempah kari kacau hingga naik minyak baru masukkan ayam didihkan hingga ayam empuk masukkan santan kotak tadi dan kacau rata.
  4. Biar hingga kuah nampak pekat baru masukkan kerisik kacau rata2 biar sekata.
  5. Sesuaikan rasanya dengan gula dan garam, akhirnya tabur hirisan daun kunyit .
  6. Sekian selamat mencuba



0 comments:

Post a Comment