YEA !! YEA !! YEA !! PERCUBAAN KE 4 KU BERJAYA

Puas gakla zanie nak dapatkan coklat yg lebih kurang sama dgn coklat krispi yg ada di pasaran, puas zanie try resepi2 yg zanie cari hasil skodeng dapur rakan2 tapi mcm x menepati rasa x tau la mungkin dari segi kualiti coklat tu dgn yg zanie guna ke atau sb ada bahan tambahan lain, zanie pn x pasti tapi zanie kuatkan semangat dan x putus asa utk mencari satu kepuasan maka zanie pn olah sendiri banyak kali juga zanie try buat mungkin ini kali yg ke 4 sampai 2 hari yg lepas zanie buat , habis semua coklat yg zanie buat pergi tong sampah... huh!! penat wooo.. sib baik ada 3 - 4 ketul stok cooking coklat dirumah kalau tidak mangkau gak la nak modal utk try kali yg seterusnya.Alhamdulillah percubaan kali ini bolehlah dikatakan memuaskan sb my HB nie cerewet sikit soo dia la yg tukang rasa selalunya air muka dia akan berkerut bila merasa makan yg x boleh di terima oleh tekaknya tapi mlm semalam dia tersenyum lebar dan mengatakn ERRRMMM .... SEDAAAAPPP x mcm yg lepas2 ada perubahan rasa. hehehe .... tengkiu CAYAAANG !!!! apapn pada sesiapa yg ingin mencuba zanie turunkan resepinya di bawah ini cuma zanie ada ubah suai sikit ikut citarasa tekak zanie N family... resepi dari kak Hanieliza, ampunkan zanie ya kak, zanie mandai2 tokok tambah sikit pada resepi akak tuuu ....jom kita lihat apa resepinya ya!!!

MAAF YA PICS2 DI BAWAH NIE X TERANG SB GUNA HP CAMERA SAJE
LAYAN AJE LERRR ....

coklat ku yg sedang berpozing, hehehe......

Berat 1 biji 22 grm

berat 1 biji 12 grm

berat 1 biji 12 grm


mint layer milo coklat, sedaaapppp ....nyaman masuk tekak

creamy peanut butter

bluberry

isi > creamy peanut butter & blueberry


perasa mint & yg dah di layer dgn milo coklat

Bahan

  • 300 gm cooking coklat [jual kat kedai bakery tu]
  • 50 gm cocoa butter
  • kekacang [badam/hazel/walnut..kismis]
  • acuan coklat
  • perasa tambahan dan isi ikut selera dan citarasa memasing

Cara

1. Cincangkan semua bahan dan masukkan dalam bekas tahan panas.
2. Letakkan dalam kuali berisi air dan panaskan sehingga coklat cair.
3. Tuangkan coklat dalam acuan coklat.
4. Masukkan beberapa biji kacang atau kismis. Tekan dengan garfu sampai tenggelam. Sejukkan
5. Keluarkan dari acuan [tekan ditengah bekalang acuan saperti keluarkan air batu]
6. Hidangkan.

***Asal resepi nie zanie buat ia jadi mcm keras sikit mcm yg kak Hanieliza kata tapi zanie dah ubah suai dan tambah sikit bahan utk menaikkan rasa lemaknya..
*** Utk yg inginkan textur coklat yg lembut ( x keras kaku walau di luar suhu bilik ) bergantung pada jenis coklat yg di gunakan....


SELAMAT MENCUBA !!!!!


0 comments:

Post a Comment