KARI DAGING & ROTI JALA

Hari ini zanie sarap roti jala cicah kari daging..

Kari daging ni lauk mlm tadi. Soo.. zanie pn buatlah roti jala utk matchingkan dgn kari daging tu..

KARI DAGING

Bahan-bahannya :

  • 1 kg daging
  • 3 biji tomato ( belah 4 )
  • 3 biji kentang ( kupas buang kulit dan dibelah 4 )
  • 4 sudu besar rempah daging
  • 1 cawan santan pekat
  • 1 cawan santan cair
  • Garam secukup rasa
Bahan tumis :
  • 2 labu bawang merah
  • 4 cm halia
  • 1 ulas bawang putih
  • 4 cm kulit kayu manis
  • 6 tangkai cili kering diblender halus
  • 2 tangkai daun kari
  • 1 batang serai yg dititik
  • 1/2 cudu kecil minyak bijan / minyak masak utk menumis
Bahan rempah kisar :
  • 1 sudu besar jintan manis
  • 1 sudu besar jintan putih
  • 1 sudu besar lada hitam
  • 1 sudu besar ketumbar
Kisar semua bahan2 ini

Cara memasaknya :

1. potong daging ikut suka, cuci dan toskan airnya. Sediakan bekas panaskan minyak. Masukkan bahan2 tumis tadi goreng hingga naik wangi. Masuk pula rempah kari, rempah kisar, serai serta daun kari tadi kacau sampai terbit minyak.

2. Setelah itu masukkan pula daging, kentang juga santan cair masak hingga daging empok baru masukkan santan pekat, tomato garam dan serbuk perasa.

3. Biar mendidih dan kuah agak pekat. angkat dan sedia utk di hidang.


inilah rupa roti jala zanie. coraknya x berapa menjadi laa pulok.. tak cantik kan..!!
dan dibawah adalah resepinya.

ROTI JALA BEREMPAH

Bahan-bahannya:
  • 250 grm tepung gandum
  • 320 ml santan
  • 1 biji telur
  • Garam secukup rasa
  • Sedikit pewarna kuning
  • Minyak sapi utkmelencer kuali
Cara menyediakannya :

1. Adun semua bahan hingga sebati. kisar 5 minit dgn menggunakan mesin pengisar pastikan better tidak bergentel.

2. Panaskan terlebih dahulu kuali yg telah dilencerkan dgn minyak sapi. Isi better dalam acuan roti jala. Kirai seperti bentuk roti jala, tunggu agak2 5 minit, lipat 2 atau 3 segi dan bolehlah diangkat.

3. Ulangi peroses seterusnya hingga habis


Setelah digabungkan.. ni lah dia.. roti jala cicah kari daging..


0 comments:

Post a Comment