TRAGEDI RIBUT YG MEMBADAI



TRAGEDI 24 SEPT ( 24 ramadhan ) YG X KAN KU LUPAKAN

Nak dijadikan cerita satu hari pada mlm 24 sept....

Setelah hampir 2 hari berkemas ( tutup office ) barulah dapat tarik nafas lega kerana persiapan utk menyambut lebaran telah ready lebih awal dari tahun2 sebelumnya. plain seterusnya nak masuk dapur settlekan kek2 N maruku tempahan keesokkan harinya. setelah membersihkan diri dan tukar pakaian, mlm tu rasanya masuk tidur dlm pukul 3.30 am. ZZzzzzzz. Anak daro zanie amik turn handle menu utk sahur. Pukul 5.00am zanie N family bersahur. Angin diluar terasa sepoi2 bahasa menandakan hujan akan turun.

Azan subuh di masjid jamek Pontian jelas kedengaran berkumandang tepat jam 5.45 am. Setelah selesai mencuci pinggan manggkuk zanie terus menuju keberanda utk menyapu sampah. Angin terlalu kuat ketika itu hingga rumpun pohon bambu yg tinggi menjulang kelangit dihadapan rumah nampak macam nak sujud tapi semangat nak menghabiskan sampah yg disapu tetap kuat.

Dari dlm my hubby memanggil " yang..yaang..!!! " sambil ia menuju kemuka pintu, "laa..hari nak hujan buat apa nak sapu sampah nanti terbang le sampah tu". Sambil menarik tangan mengajak zanie masuk. tertutup saja pintu..zanie terdengar dentuman yg agak kuat gak tapi x tau dari arah mana. Zanie meluru kedlm tapi x de apa2. Teringat plak nak jenggah bilik anak teruna, bila saja pintu terbuka..YA ALLAH.!!! mcm x percaya apa yg ada didepan mata dan dibawah inilah antara foto2 yg terpapar



selepas kejadian jam 5.50 am

inilah serpihan bumbung yg jatuh melalui siling masuk ke bilik


lagi serpihan yg ada


ya ampun.!! air dah memenuhi ruang bilik daaa.....

my habby tengah duk nyabokan anak teruna..BERTENANG.!! 2x
hangkut pc.. mini compo kamu..bawak keluar jgn kalut

dah kena hangkut... line clear.!!

ha..!! tu dia.. tilam , blancket berlonggok x larat dah nk kemas. hehehe..


inilah pemandangan waktu siang lebih kurang 9.30 am


bila waktu mlm nampak ler bulan ngn bintang.. kalau nak tengok anak bulan syawal x yah nak susah2 pegi ke pantai pontian kat dlm umah pn dah buleh. huhuhu....

keesokkan harinya..tukang repair dtg tengok apa patut buat


sedang membancuh simen utk baiki bumbung dan tampal


ha tu dia.!! panjat.. jgn x panjat jaaang..masa ni jam menunjukkan angka 12.45 tghari



aksi2 spontan dgn cuaca yg cukup baik..paneh lit2. bak kata orang kelate
hehehe...


alhamdulillah 1.45 tghari selesai..segalanya berjalan lancar.

jeng.. jeng..jeng.. inilah pemandangan dari dlm bilik setelah selesai dibaiki bumbung tuu..


27 sept..ha..!!! nie ler anak zanie yg duk kt hostel
baru balik umah dah kena train cuci kipas anging. hihihi....


2 comments:

Embun Menitik said...

salam zanie, eh siannyer awak sekeluarga. embun tak tahu pon pasal ni sebelum ni. embun dah balik swk 24hb hari tu. syukur alhamdulilah zanie, tak ada yang tercedera masa tu ek.

nurhuda_cahayapetunjuk said...

assalamualaikum...Ya Allah dahsyat juga tu..bila berlakunya ni..huda balik kg pun 25 september..alhamudulillah takde apa2 ya..;)

Post a Comment