Bahan untuk kulit:
320gm ubi kentang direbus dan dilenyek
360gm tepung pulut
80gm tepung gandum
150gm gula kastor
200ml air
1 sd teh garam
Cara:
1. Sebatikan bahan menjadi doh.
Bahan utk inti:
250gm gula merah ( baya kurangkan gula 50gram)
200gm gula putih 200g( gula dikurangkan 50gram)
350gm kelapa ( kita pakai kelapa kering so kena tambahkan air utk lembapkan sikit)
1 sd teh garam
1 sd besar tepung gandum
3 helai daun pandan
Cara:
1. Larutkan gula dulu then tapis letak dlm kelapa…kacau sampai pekat dan kering
kemudian masukkan yg lain lain.
Cara:
1. Timbangkan doh seberat 30gm , leperkan masukkan inti.
2. Sebelum golekkan dgn bijan, sediakan air semangkuk, golek kuih bom dlm
mangkuk air.
3. Dan golek bijan, insyaallah bijan akan melekat pada kulit dgn eloknya.
4. Kemudian goreng dan sedia dimakannnn......
0 comments:
Post a Comment