KUIH BIJAN aka KUIH BOM


Bahan untuk kulit:

320gm ubi kentang direbus dan dilenyek
360gm tepung pulut
80gm tepung gandum

150gm gula kastor
200ml air
1 sd teh garam

Cara:

1. Sebatikan bahan menjadi doh.

Bahan utk inti:

250gm gula merah ( baya kurangkan gula 50gram)
200gm gula putih 200g( gula dikurangkan 50gram)
350gm kelapa ( kita pakai kelapa kering so kena tambahkan air utk lem
bapkan sikit)
1 sd teh garam
1 sd besar tepung gandum
3 helai daun pandan

Cara:
1. Larutkan gula dulu then tapis letak dlm kelapa…kacau sampai pekat dan kering
kemudian masukkan yg lain lain.

Cara:

1. Timbangkan doh seberat 30gm , leperkan masukkan inti.
2. Sebelum golekkan dgn bijan, sediakan air semangkuk, golek kuih bom d
lm
mangkuk air.
3. Dan golek bijan, insyaallah bijan akan melekat pada kulit dgn eloknya.
4. Kemudian goreng dan sedia dimakannnn......



0 comments:

Post a Comment