skip to main |
skip to sidebar
Bahan-bahan
- 2 ekor ikan mabong
- 2 ulas bawang putih
- 3 ulas bawang merah
- 3 bj lada merah
- 1" halia
- 1 btg carrot[ potong dadu ]
- 4 potong nenas ( potong dadu )
- 1 bj bawang besar
- 5 sb sos tomato
- 2 sb sos cili
- 1 sb sos tiram
- 1 cawan air
- garam dan gula
- serbuk kunyit
- 5 sb tepung jagung
- 2 sb minyak masak
Cara-cara
- Sediakan kuali besar,masukkan 5 cawan minyak masak. Panaskan kuali hingga minyak betul2 panas. Sementara itu sediakan ikan.
- Ikan dikelar, dilumur garam & serbuk kunyit. Lumurkan pula dengan tepung jagung hingga menutupi semua ikan. Goreng ikan dgn api besar hingga ikan agak garing. Angkat dan ketepikan.
- Carrot, nanas, bwg besar dipotong bulat & tebal, halia dipotong memanjang
- Kisar lumat bwg putih,bwg merah & lada merah. Panaskan minyak dlm kuali dan tumis bhn kisar dan halia selama 5minit.
- Masukkan sos tiram, sos tomato dan sos cili. Kacau sebentar dan masukkan air. Biar mendidih.
- Bila mendidih masukkan gula & garam. Masuk pula carrot,nenas dan bawang besar. Biarkan selama 5minit.
- Rasa masam manisnya, bila dah ok padam api dan curahkan sos atas ikan yg dah digoreng tadi.
- ** Kuahnya cair sedikit, bila dah bercampur dgn ikan, ia akan pekat dgn sendirinya sbb ikan disalut dgn tepung jagung
0 comments:
Post a Comment