TEPUNG GOMAK


Bahannya :

  • 300gm tepung pulut
  • 300g tepung kacang hijau
* Bahan untuk inti *
  • 150gm gula merah
  • 1/2 cawan gula putih
  • 1 bj kelapa parut
  • 1/2 st tepung gandum
  • 1 helai daun pandan

Cara-cara

  • Masak gula merah dan gula putih hingga gula larut. Masukkan daun pandan dan dimasak sehingga gula menjadi pekat.
  • Masukkan kelapa parut dan dikacau hingga sebati. Angkat dan sejukkan terlebih dahulu.
  • Gaulkan tepung pulut dengan air dan sedikit garam sehingga menjadi adunan yang kental.
  • Ambil sedikit adunan dan bulatkan kemudian dileperkan.
  • Masukkan inti dan dibulatkan dan dileperkan semula.
  • Masak air mendidih dan masukkan adunan yang telah siap.
  • Masak hingga ianya timbul barulah diangkat dan ditoskan (sama mcm buat buah melaka)
  • Golekkan dalam tepung kacang hijau dan aturkan dalam piring untuk dihidangkan.

3 comments:

Ly said...

Thank you for sharing your recipe. Just wondering how many tepung gomak can you get from the above recipe please? I just need a guide.

Riezanie said...

Tk kembali..ermm... utk 1 resipi nie boleh dapat dlm 20 - 25 biji kuih yg bersaiz sedang. U can try this recipe, ermm ... yummy ...!! thanx 4 visiting N good luck

Joy said...

Mana nak dapat tepung kacang hijau tu? Buat sendiri ke? kalau iya, bagaimana caranya?

Post a Comment