pie yang telah dibedah siasat..resepi zanie letak kat bawah ya!! laa..memangla kena letak kat bawah resepinya kannn..pelik plak jika letak diatas..huhuhu.... jom kita layan.
Bahan pastrinya
- 150 grm butter / marjerin
- 300 grm tepung gandum halus
- 1 biji kuning telur dipukul sedikit
- secubit garam
- 1 s/t gula halus
Caranya
- Gaul tepung bersama gula hingga rata. Masuk pula baki bahan2 tadi gaul lagi dengan menggunakan hujung jari hingga menyerupai serbuk roti.
- Uli hingga menjadi doh yang tidak melekat pada tangan / manggkok.
- Canai doh 1/2 cm tebal, ambil acuan masukkan doh yang telah dicanai tadi kedalamnya rata2kan hingga kekeliling acuan jangan ditekan. ambil garfu cucuk2 doh tadi tujuannya agar kulit pie tu tak mengelembung bila dibakar.
- Masukkan inti pie dan tutup diatasnya dengan lebihan doh yang telah dicanai nipis tadi. Tekan dengan garfu doh yang menutupi sekeliling pie supaya bahagian atas dan bawah pie melekat.
- Cucuk2 permukaan kulit pie dgn garfu, sapu pie dengan kuning telur dan buat corak yang disukai seperti dalam gambar.
- Panaskan oven selama 10 minit baru masukkan pie tadi bakar hingga masak kekuningan / selama 30 minit. Padamkan api dan biarkan pie tu sebentar dalam oven baru dikeluarkan.
- Sejukkan pie sebelum dikeluarkan dari mould. sedia untuk dimakannn.
Bahan2 inti
- 500 grm kentang [ potong dadu, rebus hingga empuk, toskan ]
- 100 grm lobak merah [ potong dadu, rebus empuk, toskan ]
- 2 biji bawang besar [ potong dadu ]
- 50 grm kacang peas [ x bubuh sbb xde dlm simpanan ]
- 80 grm jagung dalam tin
- secukup cendawan butang [ hiris / potong kecil2 ]
- 300 grm daging cincang / daging yang dipotong dadu
- 2-3 s/b tepung jagung [ bancuh dgn 5 s/b air ]
- 1 s/b gula
- 1-2 s/t garam
- secukup lada putih / lada hitam
- 4 s/b minyak
Caranya
- Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang hingga layu. Masukkan daging kacau rata dan masak hingga daging empuk.
- Masukkan pula cendawan. kentang, carrot, kacang peas dsan jagung. Kacau sebati baru masukkan garam lada putih / hitam dan gula secukup rasa.
- Masuk pula air tepung jagung tadi kacau rata, masak biar inti agak kering dan boleh matikan api. sedia digunakan untuk inti pie.
1 comments:
as salam makcik....
saye Dalila
umo 12 taon
semue resepi makcik nieh sedap2 laa!!! ^3^
Post a Comment