- 2 cawan marjerin
- 4 cawan tepung gandum
- sedikit air ais
Cara membuatnya
- Gaul tepung bersama marjerin hingga jadi sprt serbok roti, masukkan telur gaul rata. sudukan sedikit demi sedikit air ais tadi sambil diuli hingga jadi doh yg lembut.
- buat doh sebesar guli bubuh dalam acuan tart ratakan hingga keliling ikut acuan sampai kedasar acuan. leperkan ditengah2 nya. buat seperti manggkuk.
- Bubuh inti tart dan bakar hingga masak kekuningan dengan kepanasan api 190
Bahan inti
- 2 biji telur ayam
- 1 cawan susu cair
- 2 senduk gula pasir
- 3 cawan air
- sedikit pewarna
Cara membuat intinya
- Masak air dan gula hingga larut, angkat dan ketepikan agar sejuk.
- Kacau telur berbuih, campurkan susu cair kacau biar sebati dan bersatu dengan air gula yang disejukkan tadi. masukkan pewarna kuning kacau rata.
- Sedia untuk dibuat inti tart tadi.
0 comments:
Post a Comment