TART TELUR


Bahan pastri
  • 2 cawan marjerin
  • 4 cawan tepung gandum
  • sedikit air ais
Cara membuatnya
  1. Gaul tepung bersama marjerin hingga jadi sprt serbok roti, masukkan telur gaul rata. sudukan sedikit demi sedikit air ais tadi sambil diuli hingga jadi doh yg lembut.
  2. buat doh sebesar guli bubuh dalam acuan tart ratakan hingga keliling ikut acuan sampai kedasar acuan. leperkan ditengah2 nya. buat seperti manggkuk.
  3. Bubuh inti tart dan bakar hingga masak kekuningan dengan kepanasan api 190
Bahan inti
  • 2 biji telur ayam
  • 1 cawan susu cair
  • 2 senduk gula pasir
  • 3 cawan air
  • sedikit pewarna
Cara membuat intinya
  1. Masak air dan gula hingga larut, angkat dan ketepikan agar sejuk.
  2. Kacau telur berbuih, campurkan susu cair kacau biar sebati dan bersatu dengan air gula yang disejukkan tadi. masukkan pewarna kuning kacau rata.
  3. Sedia untuk dibuat inti tart tadi.

0 comments:

Post a Comment