IKAN KAPAK 3 RASA


  • 1 ekor ikan kapak
  • 2 biji bawang besar kuning (potong dadu)
  • 1 batang karrot - potong dadu
  • 1/2 biji nanas yg masak - di potong dadu
  • 2 ulas bawang putih (ketuk)
  • 2 cm halia mayang halus
  • 3 sudu makan cili kering kisar
  • 2 sudu makan sos cili
  • 2 sudu makan sos tomato
  • garam, gula secukup rasa

Cara-cara

  1. Lumurkan garam pada ikan dan goreng hingga garing. Angkat dan toskan.
  1. Panaskan minyak goreng nanas hingga warna berubah kekuninggan, masuk halia, bwg putih cili kisar,goreng sampai naik wangi.
  2. Masukkan karrot, bawang besar dan nanas kacau biar rata masuk pula 2 jenis sos tadi kacau lagi biar mendidih masukan garam, gula dan perasa secukupnya baru msukkan ikan yg di goreng tadi.
  3. Kacau rata, matikan api sedia utk di hidang

0 comments:

Post a Comment