skip to main |
skip to sidebar
- 1 ekor ikan kapak
- 2 biji bawang besar kuning (potong dadu)
- 1 batang karrot - potong dadu
- 1/2 biji nanas yg masak - di potong dadu
- 2 ulas bawang putih (ketuk)
- 2 cm halia mayang halus
- 3 sudu makan cili kering kisar
- 2 sudu makan sos cili
- 2 sudu makan sos tomato
- garam, gula secukup rasa
Cara-cara
- Lumurkan garam pada ikan dan goreng hingga garing. Angkat dan toskan.
- Panaskan minyak goreng nanas hingga warna berubah kekuninggan, masuk halia, bwg putih cili kisar,goreng sampai naik wangi.
- Masukkan karrot, bawang besar dan nanas kacau biar rata masuk pula 2 jenis sos tadi kacau lagi biar mendidih masukan garam, gula dan perasa secukupnya baru msukkan ikan yg di goreng tadi.
- Kacau rata, matikan api sedia utk di hidang
0 comments:
Post a Comment