MY CENDOL


Bahan sampingan
  • 1 liter santan (dari 1½ biji kelapa)
  • Sedikit garam
  • secukup kacang merah yg telah di rebus empuk
Bahan Cendol
  • 20 helai daun pandan } dikisar
  • 500ml air } & ditapis
  • sedikit pewarna hijau
  • 1 camt. air kapur
  • 150 g. tepung kacang hijau (Hoen Kwee)
  • 1 camB. tepung beras
  • 430 ml air

Bahan Air Gula
  • 300 g. gula melaka (dicincang)
  • 100 g. gula pasir
  • 250 ml air
  • 2 helai daun pandan (disimpul)
Cara membuatnya:
  1. Untuk membuat cendol. Campur air daun pandan, pewarna hijau, air kapur, tepung kacang hijau, tepung beras dan air hingga tidak bergentel.
  2. Kacau di atas api sederhana hingga kental dan berkilat.
  3. Sediakan semangkuk besar air sejuk. Letak acuan/tapisan cendol di atas mangkuk.
  4. Tuangkan bancuhan yang sudah masak tadi kemudian tekan dengan senduk untuk mendapatkan bentuk cendol. Biar 15 minit sebelum dituskan dan disimpan di dalam peti sejuk.
  5. Untuk membuat air gula. Jerang semua bahan hingga gula larut. Biar sejuk.
  6. Untuk menghidangnya, letak cendol di dalam gelas, tambah kcang merah yg telah di rebus empuk juga kiub ais. Tuangkan santan bercampur garam dan air gula

0 comments:

Post a Comment