Bahan:-
- 1 cawan tepung kek/tepung gandum*
- 1 sudu teh serbuk penaik * (digaul dan diayak 3x)
- 1 cawan gula halus
- 2 biji telor gred A
- 125 gm butter
- 1 sudu teh esen vanila
- 1/2 cawan serbuk koko *
- 1/2 sudu teh nescafe *
- 1/4 cawan gula halus *
- 1/2 cawan air panas *
- 1/4 cawan susu cair * (* disatukan menjadi pes coklat)
Cara Membuat:-
- Panaskan oven pada suhuu 175C. Lenser tin berukuran 5x8x3 in dengan butter dan alas dasarnya dengan kertas minyak. Ketepikan.
- Pukul mentega dan gula halus hingga putih.
- Masukkan esen vanila dan telor satu persatu sambil terus memutar hingga adunan kembag dan gula hancur.
- Perlahankan speed, maskkan tepung berselang seli dengan pes coklat hingga habis. Gaul rata dan sebati.
- Tuangkan adunan tadi ke dalam tin. Bakar dalam oven selama 45 -50 minit.
- Sejukkan sebelum dihias dengan chocolate ganache..
Untuk Chocolate Ganache:-
- 100 gm coklat masakan
- 50 ml UHT Whipping Cream
- 1 sudu teh butter
Untuk Ganache:
- SAtukan coklat dan Whipping Cream dalam mangkuk tahan panas, cairkan secara double-boiler. Bila semua larut, matikan api dan masukkan butter dan gaul rata. Biarkan suam an tuang atas kek coklat tadi...
2 comments:
wah lelehan kek tu tahannya...sedap nih
terima kasih izah...ya ke..tapi memang pun sedap ...ala..izah lagi pandai masak...
Post a Comment