Bahan-bahan:
Karamel
- 60g gula
- 1 sudu besar air
- 2 sudu besar air
- 4 biji telur
- 500ml susu segar
- 70g gula
- sedikit esen vanila
- 70g tepung gandum
- 60g gula halus
- 2 biji telur
- 1 sudu makan paste pandan
- 20g mentega- dicairkan
- Sapukan loyang dengan butter lembut. Panaskan oven ke 170 degree.
- Cairkan mentega dan ketepikan
- Gula +1 sudu air.
- Panaskan sehingga jadi warna perang.
- Kemudian tambah 2 sudu besar air lagi. Tutup api.
- Tuangkan semasa masih panas-panas ke dalam loyang.
- Panaskan susu dan gula sehingga gula hancur dan padamkan api.
- Masukkan telur dan esen vanila ke dalam mangkuk. Pukul sedikit.
- Kemudian tuangkan susu panas tadi perlahan-lahan ke dalam mangkuk sambil dikacau.
- Kacau dengan perlahan-lahan supaya tak berbuih.
- Tapis adunan ni masuk ke dalam loyang karamel tadi.
- Masuk semua bahan kecuali minyak. putar laju sampai kembang
- Masuk butter cair - gaul rata hingga sebati.
- Tuangkan adunan ni masuk dalam loyang puding tadi.
- Masukkan air suam ke dalam dulang oven. Bakar selama 40 minit atau sehingga masak. adunan kek span ni akan terapung di permukaan adunan puding..
- Sejukkan dulu sebelum keluarkan puding/kek dari loyang.
0 comments:
Post a Comment