Masakan yng ringkas namun menyelerakan, enak dimakan bersama nasi panas. ada pulak lawannya [ ikan masin ] tiada resepi yang istemewa untuk menu tapi pada sesiapa yang nak mencuba zanie buh di bawah ni ya!
Cara-caranya :
Bahan- bahannya
- 6 btg bendi dipotong bulat setebal 1/2 in
- 2 s/m remph kari
- 1 s/k air asam jawa
- bawang putih
- bawang merah
- perasa, garam dan sedikit gula
Cara-caranya :
- Cuci bendi toskan airnya baru dipotong2, ketepikan.
- Tumis b/m, b/p hingga naik wangi masuk pula rempah kari goreng hingga pecah minyak.
- Masuk pula bendi tadi kacau rata, biar selama 5 minit supaya bendi lembut baru masukkan air asam jawa, perasa, garam dan gula.
- Sesuaikan rasa pedas, masam, manis dan masinnya. Padamkan api, sedia untuk dihidang
0 comments:
Post a Comment