Sembang sikit ajelah ya ari ni.. yang sebenarnya kuih kasturi ni dah terlepas tarikh tapi zanie tetap nak N3 kan gak dicni soo ..., meh kita tengok resepinya...
Bahannya :
Bahan-bahan 15-18 biji )
utk inti (Bahan A)- 1 paket kecil kacang hijau (direndam dahulu selama 1 1/2-2 jam)
- air secukup merebus hingga kacang empuk
- 3/4 cawan gula perang/ ikut manis
- 1 sudu kecil garam
- 1/3 biji kelapa parut [ kelapa agak muda ]
- 2-3 sudu besar / Secukup tepung gandum untuk menyatukan bahan ini
- 5 ulas durian asingkan isi dari bijinya
- 1 helai daun pandan
- 3/4 cawan tepung gandum
- 2 1/4 cawan air
- 1 biji telur
- 1 sudu kecil serbuk kunyit
- Sedikit garam
Cara-cara
Bahan A;- Rebus kacang hijau sehingga agak hendak lembut. Jika masih agak keras tambahkan sedikit air lagi, kemudian bolehlah masukkan isi durian, gula perang, kelapa parut, daun pandan dan garam.
- Kacau sehingga kering dan lembut masukkan sedikit tepung gandum kacau rata2. tujuannya adalah agar inti kacang itu tidak berderai dan mudah di bentuk. Angkat.
- Masukkan tepung ke dalam mangkuk, letak air kacau sehingga sebati jika pekat tambah lagi sedikit demi sedikit air, masukkan telur, serbuk kunyit dan garam
- Adunan ini seperti hendak mengoreng pisang. Setelah siap, ambil inti kacang tadi gaulkan dengan tepung.
- Buat leper leper dan masukkan ke dalam bahan B dan goreng di atas api yang sederhana. Goreng sehingga kekuningan. Angkat. Siap untuk disantap
0 comments:
Post a Comment