KEK UBI KAYU

Teruja tengok kek ni kat umah mat gebu, kebetulan ada ubi kayu mak bagi masa balik kg jadi zanie pun cuba buat kek ni, memang betul kata mat gebu rasa kek ni x bape manis sesuailah pada sesiapa yang x berapa gemarkan rasa manis terutama pada zanie yang kureng ckit dgn manis, soo ....ini salah satu hidangan yang cukup baik untuk mengawal gula dalam darah terutama pada yang bermasaalah dengan gula dalam badan. Kali ini zanie sertakan sekali resepinya jika ada sesiapa yang ingin mencubanya. tengkiu mat gebu, Sowi ya mat gebu zanie c/p aje resepinya malezz nak naip laaa ...


Bahan-Bahannya :-)

  • 190 g mentega
  • 160 g gula halus
  • 3 biji telur gred A
  • 120 g tepung gandum*
  • 1/2 camca besar baking powder*(*digaul rata dan diayak)
  • 420 g parutan ubi kayu, diperah airnya
  • 1/4 cawan susu sejat
  • 1/2 camca besar esen vanilla
  • 1/2 camca teh pewarna kuning
  • sedikit pewarna hijau [ ni zanie tambah ]


Cara membuatnya :-)

  1. Panaskan oven pada suhu 175C. Lenser tin berukuran (8x8x3) inci dengan mentega dan alas dasarnya dengan kertas minyak, lenser juga permukaan kertas dengan mentega. Ketepikan.
  2. Putar mentega dan gula hingga putih, masukkan telur satu persatu dan terus memutar hingga kembang. Kemudian masukkan ubi parut tadi dan gaul rata.
  3. Pada kelajuan sederhana, masukkan tepung sedikit demi sedikit berselang seli dengan susu sejat hingga habis. Gaul rata.
  4. Akhir sekali masukkan esen vanilla dan pewarna kuning. Kacau hingga semua sebati. Tuang ke dalam tin kek tadi dan ratakan. Bakar selama 25 - 30 minit atau hingga masak, bergantung pada oven masing2. Sejukkan kek sepenuhnya atas jaringan...

Tengoklah gambo tu comot ckitkan yang dalam pinggan

0 comments:

Post a Comment